Προσεχώς νέες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Προσεχώς νέες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

128
Προσεχώς νέες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η μάχη των εφοδιαστικών αλυσίδων με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζει να μαίνεται, από όταν η «έκρηξη» της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 επέφερε σημαντικές διαταραχές. Εν έτει 2022, νέοι σκόπελοι κάνουν την εμφάνισή τους για τα logistics, ως αποτέλεσμα του μπαράζ κυρώσεων που έχει ανακοινώσει η Δύση έναντι της Ρωσίας και των αντίποινων της δεύτερης.

Ειδικότερα, χάος έχει προκληθεί στις αερομεταφορές, τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορικές, καθώς οι απαγορεύσεις που έχουν θέσει ευρωπαϊκές χώρες στις ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών παραλύουν την επιβατική κίνηση και σημαντικό μέρος του εμπορίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι νεότερες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία για περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εμπορικών αερομεταφορών.

Σημειώνεται ότι η γερμανική Lufthansa, η Air France, η Finnair και η Virgin Atlantic έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις με προορισμό χώρες της νότιας Ασίας, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, λόγω των περιορισμών που έθεσε η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι πτήσεις που πραγματοποιούνται επιτάσσουν αρκετά υψηλότερους ναύλους, απόρροια μεταξύ άλλων της μεγαλύτερης απόστασης που πρέπει να καλυφθεί.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και της ΕΕ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για τη Ρωσία, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας και να δυσκολέψει περαιτέρω τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Πρότερα της ανακοίνωσης, ήδη κάποιες ισχυρές αμερικανικές εταιρείες είχαν διακόψει τις υπηρεσίες τους προς τη Ρωσία, όπως η American Airlines, η UPS (United Parcel Service) και η FedEx.

Φωτό: ΜyUKhub2/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.