OPEC+: Αμετάβλητο το πλάνο προσφοράς πετρελαίου

OPEC+: Αμετάβλητο το πλάνο προσφοράς πετρελαίου

61
OPEC+: Αμετάβλητο το πλάνο προσφοράς πετρελαίου

«Πιστός» στο πλάνο προσφοράς πετρελαίου που ακολουθεί επί σειρά μηνών παρέμεινε ο OPEC+ και για τον Απρίλιο, εν μέσω αυξανόμενων τιμών πετρελαίου και αβεβαιότητας αναφορικά με τις επόμενες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο προσφοράς πετρελαίου του OPEC και των συμμάχων του προβλέπει τη μηνιαία αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα, με στόχο τη σταδιακή επαναφορά της παραγωγής σε προ-πανδημικά επίπεδα.

«Αίσθηση» προκαλεί η απόφαση του OPEC+, ο οποίος αγνοεί τις εκκλήσεις διεθνών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μεταξύ άλλων και των ΗΠΑ, περί ταχύτερης αύξησης της παραγωγής του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν επί σειρά μηνών δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν στις ποσοστώσεις παραγωγής που λαμβάνουν από τον Οργανισμό.

Παράλληλα, καθώς η αγορά ενέργειας συμπαρασύρεται από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι αυξανόμενες κυρώσεις, ο Λευκός Οίκος κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα ενεργειακά αγαθά της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη την πιθανότητα επιβολής δασμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε και πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι συνιστώσες που περιλαμβάνει. Άλλωστε, οι χώρες της ΕΕ καλύπτουν περίπου το 38% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ πρόσφατα οι τιμές πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2014.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.