Αλλαγές πληρωμάτων: Από την πανδημία… στη ρωσική εισβολή

Αλλαγές πληρωμάτων: Από την πανδημία… στη ρωσική εισβολή

374
Αλλαγές πληρωμάτων: Από την πανδημία… στη ρωσική εισβολή

Στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές παρακολουθούν στενά τις επιδράσεις στα πληρώματα και στην ασφαλή λειτουργία της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή.

Ο εμπορικός στόλος της ΕΕ, άλλωστε, βασίζεται εν πολλοίς σε Ρώσους και Ουκρανούς ναυτικούς οι οποίοι αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στα πλοία.

«Οι ναυτικοί είναι βασικοί εργαζόμενοι και βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουν εργαστεί ακούραστα για να παραδώσουν τα αγαθά μας και έχουν κάνει εξαιρετικές θυσίες για να διατηρήσουν την οικονομία μας αδιάκοπη τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Οι Ουκρανοί ναυτικοί βιώνουν ήδη τον αντίκτυπο αυτής της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, με αυτούς που ολοκληρώνουν τις συμβάσεις τους να μην τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η παροχή καταλύματος και βίζας για τους αποκλεισμένους ναυτικούς είναι κρίσιμης σημασίας για τους πλοιοκτήτες στην προσπάθεια να υποστηρίξουν τα πληρώματά τους», σημειώνει ο Φίλιππος Φιλής, πρόεδρος της ECSA, σε σχετική ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές καλούν τους νομοθέτες της ΕΕ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις συνέπειες της κρίσης στις αλλαγές πληρωμάτων, οι οποίες ήδη πλήττονται τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία. Στην ανακοίνωσή της η ΕCSA σημειώνει ότι η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να επιφέρει ελλείψεις ναυτικών, και δη αξιωματικών, στα πλοία της ΕΕ. Την ίδια ώρα, και η μισθοδοσία τους ενδέχεται να επηρεαστεί μετά τις κυρώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, σημαντικός ενδέχεται να είναι ο αντίκτυπος στις εφοδιαστικές αλυσίδες, υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές, με δεδομένο το γεγονός ότι πολλά ουκρανικά λιμάνια είναι κλειστά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.