Αναταραχές στην αγορά μαύρου χρυσού

Αναταραχές στην αγορά μαύρου χρυσού

113
Αναταραχές στην αγορά μαύρου χρυσού

Η εκτυλισσόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, με επίκεντρο ενεργειακά και μη αγαθά τα οποία εξάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληθώρα ειδησεογραφικών μέσων, όπως το Reuters και το Bloomberg, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο την Τρίτη 1η Μαρτίου, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής και των αυξανόμενων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών αφορά κυρίως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της αγοράς βραχυπρόθεσμα. Πληθώρα αναλυτών επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία, παρότι κυρίως οικονομικές, ενδέχεται να ωθήσουν το πετρέλαιο άνω των $100/βαρέλι βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη προσφορά συντέλεσε στην εκκίνηση συζητήσεων αναφορικά με πιθανή αποδέσμευση ποσοτήτων από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα χωρών. Οι υπουργοί των χωρών που είναι μέλη της IEA, που εδρεύει στο Παρίσι, συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στον απόηχο του «ράλι» που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν και τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Η καταγραφείσα αύξηση στον μέσο όρο των τιμών πετρελαίου στο Ντουμπάι αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συναντά σκοπέλους στην προσπάθειά του να φτάσει σε διεθνείς αγορές, δύναται να βρει χείρα βοηθείας στις αγορές της Κίνας. Άλλωστε, το Πεκίνο έχει εντρυφήσει στο παρελθόν στη διεξαγωγή εμπορίου με χώρες που αντιμετωπίζουν δασμούς, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν. Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση, προκειμένου να εισαγάγουν πετρέλαιο σε ανταγωνιστικές τιμές, καλύπτοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες και κτίζοντας τα αποθέματά τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.