Ο OPEC+ πιστός στο πλάνο παραγωγής;

Ο OPEC+ πιστός στο πλάνο παραγωγής;

54
Ο OPEC+ πιστός στο πλάνο παραγωγής;

Δίχως την παραμικρή αλλαγή φαίνεται πως θα συνεχιστεί το πλάνο παραγωγής του OPEC+, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης μέσω της ρωσικής εισβολής. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Οργανισμός θα παραμείνει εντός του τρέχοντος πλάνου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου ξεπέρασαν τα $100/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι, με το τωρινό πλάνο παραγωγής, οι χώρες του OPEC+ αυξάνουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα, με ορίζοντα την επαναφορά της παραγωγής σε προ-πανδημικά επίπεδα.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, που δύναται να συντελέσει στο να αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση στην αγορά.

Η, όπως όλα δείχνουν, ενδεχόμενη μετριοπαθής στάση του OPEC+ δεν εκπλήσσει την αγορά. Άλλωστε, ο OPEC+ δεν είχε υποκύψει στις αυξανόμενες πιέσεις από διεθνείς δυνάμεις με επίκεντρο τη γρηγορότερη του προσχεδιασμένου αύξηση της παραγωγής του.

Τα μέλη του OPEC+ θα συναντηθούν την Τετάρτη 2 Μαρτίου προκειμένου να λάβουν απόφαση αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού για τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.