Συνεργασία GasLog-Shell-Κonsberg για την ενεργειακή απόδοση LNG carriers

Συνεργασία GasLog-Shell-Κonsberg για την ενεργειακή απόδοση LNG carriers

289
Συνεργασία GasLog-Shell-Κonsberg για την ενεργειακή απόδοση LNG carriers

H Kongsberg ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή ενός συμβολαίου πενταετούς διάρκειας με τη Shell για την εγκατάσταση του λογισμικού JAWS (Just Add Water System) σε 45 πλοία μεταφοράς LNG που έχει ναυλώσει ο αγγλο-ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός και τα οποία ήδη χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Kongsberg Maritime Information Management System (K-IMS). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεργασία των Shell και Konsberg συμμετέχει και η GasLog με πλοία της.

Το JAWS είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη πρόγραμμα βελτίωσης της υδροδυναμικής απόδοσης, το οποίο δεν απαιτεί την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού και υπολογίζει τις βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας του πλοίου σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενο σε αλγόριθμους που χρησιμοποιούν ιστορικά δεδομένα με υψηλή συχνότητα δειγματοληψίας. Το σύστημα εκδίδει συστάσεις σχετικά με τα βέλτιστα βυθίσματα και κλίσεις του πλοίου, βοηθώντας έτσι τα πληρώματα να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, παρέχει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν στους διαχειριστές να παρακολουθούν τα επίπεδα μείωσης των εκπομπών των πλοίων του στόλου τους.

Η υπογραφή της σύμβασης έρχεται έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών διάρκειας ενός έτους, τις οποίες πραγματοποίησαν οι Kongsberg, Shell και Gaslog στο πλοίο μεταφοράς LNG «Methane Julia Louise». Τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαίωσαν πως η χρήση του λογισμικού JAWS απέφερε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 5% όταν εφαρμόζονταν οι συστάσεις του προγράμματος, ενώ για λόγους σύγκρισης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το αδελφό πλοίο «Methane Becki Anne», το οποίο πραγματοποίησε παρόμοια ταξίδια το συγκεκριμένο διάστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.