Πώς η ρωσική εισβολή θα επηρεάσει τα tankers

Πώς η ρωσική εισβολή θα επηρεάσει τα tankers

948
Πώς η ρωσική εισβολή θα επηρεάσει τα tankers

Το ξέσπασμα πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την επίδραση των δασμών που ενδέχεται να επιβληθούν στις αγορές ενέργειας.

Όπως έχουν υπογραμμίσει πληθώρα αναλυτών, η επιβολή δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δύναται να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για τη Δύση, καθώς οι τιμές των ενεργειακών αγαθών βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και μια μείωση της προσφοράς μπορεί μονάχα να συνεισφέρει στις ανοδικές πιέσεις των τιμών.

Η Ρωσία αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαιοειδών. Το 2021, οι ρωσικές εξαγωγές κατέλαβαν το 5,2% του παγκόσμιου εμπορίου των tankers (πετρελαϊκά προϊόντα και πετρελαϊκά παράγωγα) και το 6% του διεθνούς εμπορίου των LNGCs.

Screenshot 2022-02-24 151157

 

Συνεπώς, παρότι η Δύση ίσως διστάσει να επιβάλει κυρώσεις που θα επηρεάσουν την προσφορά των ενεργειακών αγαθών, από την πλευρά της η Ρωσία αναμένεται να χάσει σημαντικό μέρος των εσόδων της εφόσον αποφασίσει να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών της.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα ερώτημα που αναδύεται είναι τι θα συμβεί εφόσον περισσότερες ρωσικές εταιρείες δεχτούν κυρώσεις. Ποιο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου «κινδυνεύει»;

Screenshot 2022-02-24 151111

Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό του παγκόσμιου στόλου που είναι υπό τη διαχείριση ρωσικών εταιρειών, σε κίνδυνο βρίσκεται το 7,4% του στόλου των tankers και το 3,5% του στόλου των LNGCs. Συνεπώς, η «απομάκρυνση» tankers και LNGCs από την προσφορά του παγκόσμιου στόλου ενδέχεται να προσφέρει ανάκαμψη σε δύο ναυλαγορές που κινούνται νωχελικά τους τελευταίους μήνες.

Παρότι τα δεδομένα δείχνουν πως η επίδραση θα είναι πιο καθοριστική στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, εφόσον ληφθεί υπόψη ο αριθμός τονομιλίων καθίσταται εμφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το φυσικό αέριο.

Screenshot 2022-02-24 151030

Τα LNGCs που βρίσκονται σε «κίνδυνο» αντιστοιχούν στο 7% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου LNG το 2021 σε cargo-miles, ενώ τα tankers αντιστοιχούν στο 2,1% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου το 2021 σε cargo-miles.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως τα πλοία που βρίσκονται υπό ρωσική διαχείριση κατέλαβαν ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά επί των συνολικών εξαγωγών ενεργειακών αγαθών της Ρωσίας σε όρους cargo-miles το 2021. Ενδεικτικά, από τις συνολικές εξαγωγές ρωσικού LNG το 2021, το 85,8% πραγματοποιήθηκε από πλοία που βρίσκονται σε «κίνδυνο».

Screenshot 2022-02-24 150240

Πηγή: VesselsValue

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.