
Το ξέσπασμα πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την επίδραση των δασμών που ενδέχεται να επιβληθούν στις αγορές ενέργειας.
Όπως έχουν υπογραμμίσει πληθώρα αναλυτών, η επιβολή δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δύναται να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για τη Δύση, καθώς οι τιμές των ενεργειακών αγαθών βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και μια μείωση της προσφοράς μπορεί μονάχα να συνεισφέρει στις ανοδικές πιέσεις των τιμών.
Η Ρωσία αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαιοειδών. Το 2021, οι ρωσικές εξαγωγές κατέλαβαν το 5,2% του παγκόσμιου εμπορίου των tankers (πετρελαϊκά προϊόντα και πετρελαϊκά παράγωγα) και το 6% του διεθνούς εμπορίου των LNGCs.
Συνεπώς, παρότι η Δύση ίσως διστάσει να επιβάλει κυρώσεις που θα επηρεάσουν την προσφορά των ενεργειακών αγαθών, από την πλευρά της η Ρωσία αναμένεται να χάσει σημαντικό μέρος των εσόδων της εφόσον αποφασίσει να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών της.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα ερώτημα που αναδύεται είναι τι θα συμβεί εφόσον περισσότερες ρωσικές εταιρείες δεχτούν κυρώσεις. Ποιο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου «κινδυνεύει»;
Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό του παγκόσμιου στόλου που είναι υπό τη διαχείριση ρωσικών εταιρειών, σε κίνδυνο βρίσκεται το 7,4% του στόλου των tankers και το 3,5% του στόλου των LNGCs. Συνεπώς, η «απομάκρυνση» tankers και LNGCs από την προσφορά του παγκόσμιου στόλου ενδέχεται να προσφέρει ανάκαμψη σε δύο ναυλαγορές που κινούνται νωχελικά τους τελευταίους μήνες.
Παρότι τα δεδομένα δείχνουν πως η επίδραση θα είναι πιο καθοριστική στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, εφόσον ληφθεί υπόψη ο αριθμός τονομιλίων καθίσταται εμφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το φυσικό αέριο.
Τα LNGCs που βρίσκονται σε «κίνδυνο» αντιστοιχούν στο 7% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου LNG το 2021 σε cargo-miles, ενώ τα tankers αντιστοιχούν στο 2,1% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου το 2021 σε cargo-miles.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως τα πλοία που βρίσκονται υπό ρωσική διαχείριση κατέλαβαν ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά επί των συνολικών εξαγωγών ενεργειακών αγαθών της Ρωσίας σε όρους cargo-miles το 2021. Ενδεικτικά, από τις συνολικές εξαγωγές ρωσικού LNG το 2021, το 85,8% πραγματοποιήθηκε από πλοία που βρίσκονται σε «κίνδυνο».
Πηγή: VesselsValue
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας.…
Η αγορά των ferries, τα οποία διασχίζουν το στενό του Γιβραλτάρ έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της AXS Marine.…
Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις σόγιας της Αργεντινής τις πρώτες 18 ημέρες του 2025, πριν από την αύξηση των εξαγωγικών δασμών από την 1η…
Παρά την επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ο όγκος των πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν…
Η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $660.000 από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα έργο στην εμπορική διαδρομή του Μεσαίου Διαδρόμου, σύμφωνα με ΜΜΕ από τη…
Η Celestyal ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με…
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027,…
Έτοιμο να σαλπάρει στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού είναι το «Alexey Kosygin», το πρώτο ice-class LNG carrier ρωσικής ναυπήγησης, βάσει ανακοίνωσης της Sovcomflot.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ