Δεξαμενόπλοια: Οι αξίες αψηφούν τη ναυλαγορά

Δεξαμενόπλοια: Οι αξίες αψηφούν τη ναυλαγορά

224
Δεξαμενόπλοια: Οι αξίες αψηφούν τη ναυλαγορά

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να επιδρούν στην αγορά πετρελαίου, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, οι οποίες παραμένουν άνω των $90/βαρέλι.

Πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv (15-21/2) υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την επίδραση στα ναυτιλιακά καύσιμα, τα οποία βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σημαντικός κατέστη και ο αντίκτυπος της χρήσης scrubbers, καθώς το spread μεταξύ VLSFO και IFO380 καυσίμων έχει ξεπεράσει τα $200/τόνο στους λιμένες της Σιγκαπούρης και της Φουτζάιρα.

Την ίδια ώρα, η ναυλαγορά των VLCCs παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο μέσος όρος του TCE για τα VLCCs ανήλθε στα -$21.843/ημέρα. Μάλιστα, στο route από τον Αραβικό Κόλπο στον Κόλπο του Μεξικού, ο μέσος όρος ήταν ίσος με -$30.586/ημέρα. Υπό το μηδέν κινήθηκε το TCE των Suezmaxes, ενώ αντιθέτως θετικά πρόσημα εμφάνισαν οι ναυλαγορές των Aframaxes και MR product tankers.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι τιμές tankers τόσο για νέες παραγγελίες όσο και για αγοραπωλησίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Βάσει της Xclusiv, η τιμή αναφοράς για τη ναυπήγηση ενός VLCC τον Φεβρουάριο του 2022 είναι ίση με $114,3 εκατ., αυξημένη κατά 28% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Τέλος, στη second-hand αγορά, η αξία των VLCCs, ανεξαρτήτως ηλικίας, βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021, ενώ κατά κύριο λόγο η τάση αυτή επιμένει και για τα Suezmaxes, Aframaxes και MR2 product tankers.

Φωτό: Fatih Turan/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.