Οι πρωτοβουλίες της Euronav για την προστασία των κητοειδών

Οι πρωτοβουλίες της Euronav για την προστασία των κητοειδών

96
Οι πρωτοβουλίες της Euronav για την προστασία των κητοειδών

H μαύρη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού και η φάλαινα φυσητήρας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN), και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα δύο είδη επηρεάζονται σημαντικά από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και συγκεκριμένα από τις συγκρούσεις με πλοία.

Ως εκ τούτου, η κίνηση των πλοίων μακριά από ευαίσθητα θαλάσσια περιβάλλοντα είναι σημαντική για τον περιορισμό της εξάλειψης των κητοειδών. Στο πλαίσιο αυτό, η Euronav συνεργάζεται με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Great Whale Conservancy (GWC) προκειμένου από κοινού να διερευνήσουν πώς τέτοιου είδους συγκρούσεις φαλαινών με πλοία μπορούν να αποφευχθούν. Ένα πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η συμπερίληψη των μέτρων που εφαρμόζονται εθελοντικά στην Καναδική Ανατολική Ακτή και στην Ελληνική Τάφρο ως υποχρεωτικά για τα πλοία που κινούνται στις εν λόγω περιοχές.

Πράγματι, ο αριθμός των φαλαινών στα διεθνή ύδατα παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, με τον ΙΜΟ να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να εφαρμόζει κάποια υποχρεωτικά μέτρα για πλοία σε λίγες μόνο γεωγραφικές περιοχές.

«Η Euronav θέλει να δώσει το παράδειγμα για τον κλάδο», σημειώνει ο Hugo De Stoop, διευθύνων σύμβουλος της Euronav. «Εάν τα μεγάλα πλοία παραμείνουν μακριά από τα κρίσιμα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής και διατροφής αυτών των υπέροχων ζώων, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το πρόβλημα της σύγκρουσης με πλοία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής αυτών των θηλαστικών. […] Υποστηρίζουμε ότι ο ωκεανός είναι το περιβάλλον μας, επομένως πρέπει να τηρούμε αυτό το πρότυπο. Ελπίζουμε ότι και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες θα ακολουθήσουν τα βήματά μας για την προστασία των συγκεκριμένων απειλούμενων ειδών».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.