Ο «εφιάλτης» της συμφόρησης τρομάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

Ο «εφιάλτης» της συμφόρησης τρομάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

162
Ο «εφιάλτης» της συμφόρησης τρομάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

Η λιμενική συμφόρηση στην Κίνα επιβραδύνει την παράδοση εμπορευμάτων ‒από iron ore έως και ηλεκτρονικές συσκευές‒, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών να βασίζονται εν πολλοίς στα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η παράδοση σιδηρομεταλλεύματος στα κινεζικά λιμάνια διαρκεί επτά με δέκα ημέρες περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφόρηση πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου στα λιμάνια της Βόρειας Κίνας ήταν 97 στις 17 Φεβρουαρίου 2022, όταν την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι η συμφόρηση ήταν 77, σύμφωνα με δεδομένα από τη Signal Ocean.

Οι εν λόγω καθυστερήσεις αποτελούν απότοκο εξέλιξη της αυστηρής πολιτικής της Κίνας αναφορικά με τους περιορισμούς για την πανδημία και συνεπώς του μειωμένου εργατικού δυναμικού στα λιμάνια. Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ είναι αντιμέτωπο ίσως με το πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει για τον περιορισμό της εξάπλωσής της καθυστερούν τις διά θαλάσσης αποστολές ηλεκτρονικών ειδών.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια της Κίνας έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το σιδηρομετάλλευμα, με την ασιατική χώρα να εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την ξέφρενη πορεία της τιμής του. H Κίνα κάλεσε τους traders να αποδεσμεύσουν επιπλέον αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος, προκειμένου αυτά να μειωθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στο λιμάνι Qingdao.

Φωτό: Alex Hofford/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.