«Ναυάγιο» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας;

«Ναυάγιο» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας;

98
«Ναυάγιο» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας;

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από πληθώρα «επιθετικών» πολιτικών αποφάσεων με επίκεντρο το εμπόριο και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την επιβολή δασμών σε εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Πέραν τέτοιων πολιτικών κινήσεων, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σε συμφωνία με την Κίνα, τον Ιανουάριο του 2020, υπό την οποία η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά $200 δισ. την περίοδο 2020-2021 σε σύγκριση με το 2017.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το κινεζικό ειδησεογραφικό μέσο SCMP (South China Morning Post), επί του παρόντος η Κίνα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο αγόρασε προϊόντα και υπηρεσίες αξίας που άγγιξε το 57% του συνολικού στόχου.

Παρότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να πιέσει την Κίνα προκειμένου να τηρήσει τις εμπορικές δεσμεύσεις, με το υπάρχον πλαίσιο της συμφωνίας οι ΗΠΑ δεν δύνανται να επιβάλουν την επίτευξη των κινεζικών δεσμεύσεων.

Παράλληλα, σε πρόσφατο δημοσίευμα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι η Κίνα επιθυμεί άρση των επιπλέον δασμών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Μάλιστα, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Gao Feng δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να άρουν κάποιους δασμούς όταν υπεγράφη η συμφωνία, το 2020.

Τέλος, o κ. Gao Feng προέτρεψε τις ΗΠΑ να κάνουν βήματα και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Κίνας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.