Στα επίπεδα ρεκόρ των $28,5 τρισ. το διεθνές εμπόριο το 2021

Στα επίπεδα ρεκόρ των $28,5 τρισ. το διεθνές εμπόριο το 2021

160
Στα επίπεδα ρεκόρ των $28,5 τρισ. το διεθνές εμπόριο το 2021

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών παρέμεινε ισχυρό το 2021, ενώ αυτό των υπηρεσιών επέστρεψε στα προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η UNCTAD στο τελευταίο report «Global Trade Update».

Μάλιστα η αξία του διεθνούς εμπορίου άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των $28,5 τρισ., καταγράφοντας αύξηση 25% συγκριτικά με το 2020. Στην έκθεση σημειώνεται ότι, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση έλαβε χώρα το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους, σημαντική άνοδος καταγράφηκε και το β’ εξάμηνο.

11

Το δ’ τρίμηνο, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές των κυριότερων οικονομιών του κόσμου αυξήθηκαν σε επίπεδα προ πανδημίας. Η αύξηση ήταν υψηλότερη για τις χώρες των οποίων το εμπόριο βασίζεται στις εξαγωγές εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές τους πήραν την ανιούσα το 2021.

Με εξαίρεση τον εξοπλισμό για τον κλάδο των μεταφορών, όλοι οι οικονομικοί κλάδοι είδαν την αξία του εμπορίου τους αυξημένη το δ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD. Oι πολύ υψηλές τιμές καυσίμων αποτελούν την κύρια συνιστώσα για την αύξηση της αξίας του εμπορίου στον ενεργειακό κλάδο, τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ η ανάπτυξη του εμπορίου για τα μέταλλα και τα χημικά κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το 2022, η UNCTAD εκτιμά ότι η αύξηση του εμπορίου θα επιβραδυνθεί το α’ τρίμηνο. «Η θετική πορεία του διεθνούς εμπορίου το 2021 ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της ανάκαμψης της ζήτησης λόγω των οικονομικών πακέτων στήριξης των κυβερνήσεων. Καθώς οι παράγοντες αυτοί θα υποχωρήσουν το 2022, οι τάσεις του διεθνούς εμπορίου θα ομαλοποιηθούν το 2022», καταλήγει η UNCTAD.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.