Φύση και πολιτισμός, με φόντο το Αιγαίο: 50 Χρόνια δράσεων για την...

Φύση και πολιτισμός, με φόντο το Αιγαίο: 50 Χρόνια δράσεων για την Ελληνική Εταιρεία

202
Φύση και πολιτισμός, με φόντο το Αιγαίο: 50 Χρόνια δράσεων για την Ελληνική Εταιρεία
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Λυδία Καρρά, με τον ιδρυτή των Ποσειδωνίων και χορηγό της έκδοσης, Θεμιστοκλή Βώκο

H συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών για θέματα που αφορούν την προάσπιση κεκτημένων αλλά και υψηλών, πανανθρώπινων αξιών πάντα γεννά ελπίδες. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια οραματική ιδέα των Κώστα Ι. Καρρά και Λυδίας Καρρά και μιας πεφωτισμένης γενιάς Ελλήνων, συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δημιουργίας. O Κώστας Καρράς διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Europa Nostra για πολλά χρόνια (από το 1976). Όραμα των ιδρυτών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, ήταν να προστατευτεί η πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων αλλά και να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σε περιοχές με ιδιαίτερο κάλλος, όπου οι συνταγματάρχες και οι συνεργάτες τους βεβήλωναν εκούσια ή ακούσια την κληρονομιά των Ελλήνων. Ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λυδία Καρρά και ο αντιπρόεδρος Κώστας Σταματόπουλος παρουσίασαν τη νέα επετειακή έκδοση Ευάλωτη Γη, που σκιαγραφεί τη δημιουργική πορεία όλων αυτών των 50 χρόνων.

Ένας εορτασμός 50 ετών «με πολλές χαρές, πολλές επιτυχίες και κάποιες απογοητεύσεις», όπως τόνισε εξομολογητικά η πρόεδρος της Εταιρείας. Στο καλωσόρισμά της, η κ. Καρρά υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα 50 χρόνια η Ελληνική Εταιρεία είναι μια φωνή της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας, μια φωνή «ακομμάτιστη, δίκαια, δημοκρατική, που προσπαθεί να στηρίξει πολίτες σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο από πολλούς συνεργάτες και εθελοντές. «Χωρίς τη στήριξη των πολιτών δεν θα πετυχαίναμε», τόνισε η κ. Καρρά, υπενθυμίζοντας όμως ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι ο αγώνας είναι διαρκής και πολλές φορές ανατρεπτικός και όχι στατικός: ως παραδείγματα ανέφερε την Πλάκα και τους Δελφούς όπου, αν και έχει θεσμοθετηθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους, κατά καιρούς διάφορες πρωτοβουλίες ‒επιχειρηματικές ή μη‒ βάζουν σε κίνδυνο τη μοναδική ομορφιά της φύσης ή τον μοναδικό πολιτισμικό ή οικιστικό ιστό τους. «Μόνο όταν οι πολίτες είναι σε εγρήγορση και νοιάζονται, θα σώζονται οι περιοχές που κινδυνεύουν», δήλωσε εμφατικά η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας έκδοσης, στους Δελφούς, όπου οι νέες άδειες για εξορύξεις και για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο στην ευρύτερη περιοχή θα θέσουν σε κίνδυνο τον μοναδικής σπουδαιότητας οικισμό.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Κώστας Σταματόπουλος, όσο και η πρόεδρος, Λυδία Καρρά, αναφερόμενοι στον τίτλο της έκδοσης, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της χώρας δεν είναι μόνο «ελληνικά», αφού «όλος ο πλανήτης πάσχει». Ο τίτλος της πλούσιας έκδοσης, Ευάλωτη Γη, αντανακλά κατ’ αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία σε θέματα προστασίας της φύσης, του πολιτισμού και της πολιτισμικής κληρονομιάς.

bd9fc109556f87bdd295773895f2d7b7_Cover-1

Ο χορηγός της έκδοσης, Θεμιστοκλής Βώκος, υπήρξε από τους αρχικούς αλλά και σταθερούς υποστηρικτές της Ελληνικής Εταιρείας. Στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα σχεδόν 60 χρόνια φιλίας με τον Κώστα Καρρά, ενώ τόνισε τη φαντασία, την υπομονή και την επιμονή των συνεργατών της Εταιρείας, διαπιστώνοντας ότι «είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με οποιαδήποτε συμφέροντα». Τόνισε μάλιστα εμφατικά ότι τα μέλη και οι συνεργάτες της Εταιρείας «δεν μένουν στα λόγια, αλλά βλέπουμε τα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών τους». Η γενική γραμματέας της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, σε μια ενθουσιώδη τοποθέτησή της εξύμνησε στην κυριολεξία το έργο της Ελληνικής Εταιρείας, τονίζοντας το σθένος του ζεύγους Καρρά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προσπάθειες του ζεύγους Καρρά, ήδη από τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, είναι πιο επίκαιρες παρά ποτέ, αφού η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και της φύσης, απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα ή σε κρατική αδιαφορία, αποτελούν μια πολιτική πράξη μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας. Τέλος επισύμανε τον καίριο ρόλο που έπαιξε η ΕΛΛΕΤ στην τοποθέτηση πολιτιστικών θεμάτων ψηλότερα στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική και πολιτιστική ημερήσια διάταξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Η Ελληνική Εταιρεία, γενεσιουργός ιδέα δύο άξιων Ναυτελλήνων, του Κώστα Ι. Καρρά και της Λυδίας Καρρά το γένος Ποταμιάνου, από την πρώτη ημέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την άοκνη υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας: ο Γεώργιος Π. Λιβανός, ο Ιωάννης Κουλουκουντής, ο Γεώργιος Ποταμιάνος και ο Αντώνης Χανδρής ήταν ανάμεσα στους ιδρυτικούς εταίρους και γενναιόδωρους υποστηρικτές. Στους Μεγάλους Δωρητές από το χώρο της ναυτιλίας συμπεριλαμβάνονται τα Ιδρύματα Ευγενίδου, Λέοντος Λαιμού και Σταύρου Νιάρχου. Σημαντικότατοι Ναυτέλληνες δωρητές είναι επίσης οι κ. Φωτεινή Λιβανού, Αλέξανδρος και Μαριλένα Κέδρου, Λούλα Κέρτσικωφ, Νικόλαος Λαιμός, Ιωάννης Κ. Λύρας, Ιωάννης Χατζηπατέρας, Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου, Γιώργος και Αλεξάνδρα Προκοπίου και πάρα πολλοί άλλοι.

Η πολυσέλιδη δίγλωσση έκδοση, που ήδη πωλείται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, φιλοξενεί την ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας, τις πολυποίκιλες δράσεις και επιτυχίες της αλλά και τις σκέψεις σημαντικών Ελλήνων των γραμμάτων, των τεχνών και της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι τοποθετούνται σε επίκαιρα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.