H «εκρηκτική» ζήτηση πίσω από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες

H «εκρηκτική» ζήτηση πίσω από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες

160
H «εκρηκτική» ζήτηση πίσω από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες ταλανίζονται από πληθώρα προβλημάτων εδώ και ένα έτος, με αποτέλεσμα την έντονη συμφόρηση στα λιμάνια και τις καθυστερήσεις στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Βάσει του Chief Economist του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Robert Koopman, η κατάσταση αυτή αναμένεται να υποχωρήσει τους ερχόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση για προϊόντα θα επιβραδυνθεί.

Ειδικότερα, κατά τον κ. Koopman, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνιστούν απόρροια του γεγονότος πως οι καταναλωτές στράφηκαν στα προϊόντα έναντι των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «χάος» στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όπως τόνισε στο Reuters, καθώς εισερχόμαστε στη μετα-πανδημική εποχή, η ζήτηση για προϊόντα θα υποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, εφόσον δεν υπάρξουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις, η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει και σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι οικονομίες, σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών ή τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, πληθώρα εταιρειών σημειώνουν ότι η επιστροφή του παγκόσμιου εμπορίου στην «κανονικότητα» ίσως να μην είναι τόσο κοντά. Πιο συγκεκριμένα, οι σκόπελοι με τους οποίους έχουν έρθει αντιμέτωπες οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν οδηγήσει σε επίπεδα συμφόρησης τα οποία δύσκολα θα υποχωρήσουν σε λιγότερο από ένα έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.