Οι Δανοί Εφοπλιστές για τις ευρωπαϊκές βλέψεις της πράσινης ναυτιλίας

Οι Δανοί Εφοπλιστές για τις ευρωπαϊκές βλέψεις της πράσινης ναυτιλίας

140
Οι Δανοί Εφοπλιστές για τις ευρωπαϊκές βλέψεις της πράσινης ναυτιλίας

Με νέα της έκθεση η Ένωση Δανών Εφοπλιστών (Danish Shipping) σημειώνει ότι οι όποιες προθέσεις της ΕΕ για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας ενδέχεται να «εκτροχιαστούν» από δύο μέτρα που «αντιμάχονται» μεταξύ τους.

Πρόκειται για τις πρωτοβουλίες FuelEU Maritime και ETS. Τα επόμενα χρόνια, το FuelEU Maritime θα απαιτήσει από τις ναυτιλιακές εταιρείες να χρησιμοποιούν όλο και πιο πράσινα καύσιμα στις δεξαμενές τους, ενώ το ETS θα θέσει μια τιμή για τις εκπομπές CO2 για την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, σημειώνει η Ένωση Δανών Εφοπλιστών.

Στη νέα έκθεση επισημαίνεται ότι, ενώ η πρόταση FuelEU Maritime εστιάζει στα greenhouse gases και στην αλυσίδα αξίας των καυσίμων, το ΕΤS εστιάζει αποκλειστικά στα greenhouse gas CO2 και μόνο στις εκπομπές κατά την καύση των καυσίμων. Ενώ στο FuelEU Maritime αξιολογείται το συνολικό αποτύπωμα της εξόρυξης, της διύλισης, της διανομής και τέλος της καύσης, η κλιματική αξιολόγηση του ETS είναι απλούστερη.

Η Maria Skipper Schwenn, διευθύντρια Κλίματος, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας της Danish Shipping, τονίζει πως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση των προτάσεων και ανάγκη για ομοιογένεια. Σε διαφορετική περίπτωση, οι νομικές απαιτήσεις θα δημιουργήσουν εμπόδια.

Κατά τους Δανούς Εφοπλιστές, το ETS θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλα τα greenhouse gases και να λαμβάνει υπόψη όλη την αλυσίδα αξίας των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Ευρωπαίους νομοθέτες σε διάφορες χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.