Πώς η συμφωνία Κίνας-Ρωσίας αλλάζει το εμπόριο σιτηρών

Πώς η συμφωνία Κίνας-Ρωσίας αλλάζει το εμπόριο σιτηρών

479
Πώς η συμφωνία Κίνας-Ρωσίας αλλάζει το εμπόριο σιτηρών

Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης συμφωνίας Ρωσίας και Κίνας, η δεύτερη θα επιτρέπει πλέον τις εισαγωγές σιταριού και κριθαριού από όλες τις περιοχές της πρώτης.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα ευνοήσει τα πλοία που φορτώνουν σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Άλλωστε, η Μόσχα εδώ και χρόνια επιζητούσε την επέκταση του εμπορίου σιτηρών στην Κίνα, ωστόσο η Κίνα απαγόρευε την εισαγωγή από τη Ρωσία λόγω φυτο-υγειονομικών ανησυχιών. Αντιθέτως, η συμφωνία φαίνεται πως δεν θα ευνοήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και τον Καναδά, που αποτελούν σημαντικούς εξαγωγείς προς την Κίνα.

Η Κίνα έχει καταστεί βασικός προορισμός για το γαλλικό σιτάρι τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κορυφαίος προμηθευτής σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε μερίδιο αγοράς στην Αλγερία. Την ίδια ώρα, η νέα «συμμαχία» αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερα γεωργικά προϊόντα στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.