Λιμάνι Πειραιά: Σε εξέλιξη 24ωρη απεργία

Λιμάνι Πειραιά: Σε εξέλιξη 24ωρη απεργία

240
Λιμάνι Πειραιά: Σε εξέλιξη 24ωρη απεργία

Τη διαφύλαξη από την ελληνική πολιτεία της απρόσκοπτης επιχειρησιακής λειτουργίας του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά, όπως αυτή προβλέπεται από τον νόμο περί υποχρέωσης προστασίας του δικαιώματος στην εργασία για τους εργαζόμενους που δεν απεργούν αλλά και της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ζητεί, με ανακοίνωσή της, η Διεθνή Ναυτική Ένωση (ΔΝΕ), με αφορμή τη σημερινή προειδοποιητική 24ωρη απεργία της «Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά-ΕΝΕΔΕΠ», ενός εκ των τριών σωματείων εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT).

«Εξαιτίας των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα, 85 εμπορικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αναγκαστεί να παρακάμψουν τον λιμένα του Πειραιά» αναφέρει η ΔΝΕ.

Η ΔΝΕ προσθέτει ότι τα φορτία εισαγωγής και εξαγωγής αυτών των πλοίων εναποτέθηκαν σε παρακείμενους μεσογειακούς λιμένες και διαμετακομίστηκαν στον Πειραιά με μεγάλη καθυστέρηση. Όπως σημειώνει, οι ναυτιλιακές εταιρείες διεθνών τακτικών γραμμών, που επέλεξαν τα πλοία τους να παραμείνουν στο αγκυροβόλιο Πειραιώς εν αναμονή φορτοεκφόρτωσης, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία καθυστέρηση πλεύρισης των πλοίων τους, που σε πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τις 14 ημέρες.

Η ΔΝΕ τονίζει ότι τα ανωτέρω δεδομένα, σε συνδυασμό με το κλίμα επιχειρησιακής αβεβαιότητας που υποδαυλίζεται μέσω των αιφνιδιαστικών -και κατά την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης παράνομων αποκλεισμών των Πυλών του Λιμένος Πειραιώς- έχουν εξαναγκάσει τις μεγαλύτερες Alliances ναυτιλιακών εταιρειών διεθνών τακτικών γραμμών να έχουν -κατά περίπτωση- αφαιρέσει τον Πειραιά από τα δρομολόγιά τους, ενώ εξετάζονται πλέον εισηγήσεις μίας καθολικής εξαίρεσης του Λιμένος Πειραιώς από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων τους, τουλάχιστον για το προσεχές τρίμηνο.

Την ίδια ώρα την πλήρη αλληλεγγύη της στους λιμενεργάτες της COSCO, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ.

«Τα προβλήματα των εργαζομένων δεν λύνονται και δεν πρέπει να λύνονται με προσφυγή στα δικαστήρια, με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις και δυνάμεις καταστολής, αλλά με πραγματικό και ουσιαστικό και κυρίως καλόπιστο διάλογο», αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό:  Παντελής Σαίτας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.