Κίνα και Ρωσία δίνουν τα χέρια με επίκεντρο την ενέργεια

Κίνα και Ρωσία δίνουν τα χέρια με επίκεντρο την ενέργεια

185
Κίνα και Ρωσία δίνουν τα χέρια με επίκεντρο την ενέργεια

Με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου ενέργειας Κίνας-Ρωσίας εκκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες και μεταξύ άλλων συμβόλαια που αφορούν την παροχή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα

Ειδικότερα, η ρωσική Gazprom υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική CNPC, βάσει της οποίας η πρώτη θα προμηθεύει επί 30 έτη με φυσικό αέριο την Κίνα. Η τροφοδοσία θα πραγματοποιείται μέσω ενός νέου αγωγού που θα συνδέει τη ρωσική Άπω Ανατολή με τη βορειοανατολική Κίνα. Οι πρώτες ροές θα εκκινήσουν τα επόμενα δύο έως τρία έτη, ενώ ο όγκος αναμένεται να ανέρχεται σε έως 10 δισ. κ.μ. ετησίως έως το 2026.

Τονίζεται πως η συμφωνία αυτή δεν θα δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να διοχετεύει στην Κίνα ποσότητες φυσικού αερίου που υπό άλλες συνθήκες θα προορίζονταν για την Ευρώπη. Άλλωστε, το φυσικό αέριο που θα λαμβάνει η Κίνα υπό τη νέα συμφωνία θα προέρχεται από το νησί Sakhalin του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο δεν συνδέεται με το δίκτυο αγωγών Ρωσίας-Ευρώπης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft και της κινεζικής CNPC, βάσει της οποίας η πρώτη θα προμηθεύσει τη δεύτερη με 100 εκατ. τόνους πετρελαίου τα επόμενα δέκα έτη μέσω του Καζακστάν.

Εκτός αυτού οι πρόεδροι Πούτιν και Σι συζήτησαν την ανάγκη της διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, λόγω της μη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρήση του δολαρίου, απαντώντας στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια στο πλαίσιο των κυρώσεων που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Πεκίνου-Μόσχας έρχεται σε μια εποχή έκρυθμης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και ενώ ηγέτες δυτικών χωρών διαμηνύουν την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πλευρά σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Στο περιθώριο της συνάντησής Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ Πεκίνο και Μόσχα υπογράμμισαν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ διεθνώς μέσω της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν. Μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία AUKUS. Η Κίνα κατέστησε γνωστή την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις στα σύνορα της με την Ουκρανία. Από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως τις αξιώσεις της Κίνας στην Ταϊβάν.

Φωτό:  Alexei Druzhinin/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.