ΕΕ: Βιώσιμες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

ΕΕ: Βιώσιμες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

557
ΕΕ: Βιώσιμες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Βιώσιμες θα χαρακτηρίζονται ορισμένες επενδύσεις σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής μέσω της αξιοποίησης αερίου και πυρηνικής ενέργειας υπό το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πληθώρας ειδησεογραφικών πρακτορείων, μεταξύ άλλων του Reuters, του Deutsche Welle και του Xinhua, η νέα ταξινομία της ΕΕ αποπειράται να κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, με επίκεντρο τους στόχους απανθρακοποίησης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, πράσινα θα χαρακτηρίζονται τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αερίου τη διανυθείσα δεκαετία εφόσον εκπέμπουν λιγότερο από 270 γρ. ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα ή εφόσον έχουν ετήσιες εκπομπές ισοδύναμου CO2 που δεν ξεπερνούν τα 550 kg/KW εντός των επόμενων 20 ετών.

Συνεπώς, το πλάνο επιτρέπει να συμπεριληφθούν και εργοστάσια τα οποία επί του παρόντος εκπέμπουν άνω του υπό θέσπιση επιτρεπόμενου ορίου, αρκεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στον προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Παράλληλα, οι νέες επενδύσεις σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα χαρακτηρίζονται πράσινες εφόσον έχουν λάβει άδειες κατασκευής νωρίτερα του 2045 και εάν βρίσκονται σε χώρες όπου υπάρχουν σχέδιο και διαθέσιμα κεφάλαια για την ασφαλή απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων.

Το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται εν μέσω μιας επιμένουσας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να αξιολογήσουν τις νομοθεσίες. Σε περίπτωση που 20 από τις 27 εναντιωθούν, η ταξινομία θα μπει στον πάγο.

Παρότι το πλάνο πιθανώς θα περάσει από τα κράτη-μέλη, αναμένεται να συναντήσει νέους σκοπέλους από τους νομοθέτες της ΕΕ σε θέματα πράσινης ενέργειας.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, δηλαδή τις δύο πηγές ενέργειας που προτιμούν τα δύο ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.