Φυσικό αέριο: Αυξημένη η παροχή στην Ευρώπη – Ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα...

Φυσικό αέριο: Αυξημένη η παροχή στην Ευρώπη – Ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα αποθεμάτων

195
Φυσικό αέριο: Αυξημένη η παροχή στην Ευρώπη – Ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα αποθεμάτων

Αυξημένη εμφανίζεται η παροχή LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο σημειώθηκε ρεκόρ στις ποσότητες LNG που κατευθύνονται από τερματικούς εισαγωγής στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου την Ευρώπη.

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 405 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου παραδόθηκαν στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 110% έναντι του μέσου όρου Ιανουαρίου των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται πως η αυξημένη παροχή LNG στην Ευρώπη συνιστά κυρίως απόρροια των θελκτικών τιμών, οι οποίες οδήγησαν στην κατεύθυνση πολλών LNG carriers που μετέφεραν αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Παράλληλα η κατανάλωση φυσικού αερίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Βάσει δεδομένων της Gas Infrastructure Europe, η κατανάλωση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο από τα αποθέματα είναι κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών τον ίδιο μήνα. Λόγω αυτού, τα αποθέματα φυσικού αερίου άγγιξαν σχεδόν το 39,5% του συνολικού capacity, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που τα αποθέματα πέφτουν κάτω από 40%.

Τέλος, παρά τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ναυλαγορά των LNGCs βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, οι ναύλοι για ένα DFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. ήταν ίσοι με περίπου $24.000 στα τέλη της εβδομάδας με πέρας την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.