Οι ρωσικές βλέψεις για Βόρειο Πέρασμα και Διώρυγα του Σουέζ

Οι ρωσικές βλέψεις για Βόρειο Πέρασμα και Διώρυγα του Σουέζ

248
Οι ρωσικές βλέψεις για Βόρειο Πέρασμα και Διώρυγα του Σουέζ

To Βόρειο Πέρασμα θα μπορούσε να αυξήσει τη δυναμική του στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων τα προσεχή έτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της Rosatom, Vyacheslav Ruksha, στο ρωσικό πρακτορείο Tass.

Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι ένα 10% του όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από τη Διώρυγα του Σουέζ θα μπορούσε εναλλακτικά να μεταφερθεί μέσω του Βόρειου Περάσματος. «Εάν κατασκευαστούν κατάλληλα πλοία και προστεθούν παγοθραυστικά, στο καλύτερο σενάριο, ένα 10% του όγκου φορτίων που μεταφέρονται από το Σουέζ, δηλαδή 100 εκατ. τόνοι, θα μπορεί να μεταφέρεται από το Βόρειο Πέρασμα. Είναι αρκετός όγκος».

Ο κ. Ruksha ωστόσο δεν κάνει λόγο για ανταγωνισμό των δύο θαλάσσιων αρτηριών. «Παρέχουμε μια εναλλακτική οδό για άλλου είδους μεταφορές», τονίζει. Άλλωστε, όπως σημειώνει, το Βόρειο Πέρασμα χρησιμεύει κυρίως για τις εξαγωγές εμπορευμάτων της Ρωσίας. «Στο σενάριο των 150 εκατ. τόνων εμπορευμάτων από το Βόρειο Πέρασμα, οι 110 εκατ. τόνοι θα αφορούν ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, LNG, άνθρακα και μεταλλευμάτων», καταλήγει ο κ. Ruksha.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.