Αρνητικό ρεκόρ στις έγκαιρες αφίξεις πλοίων

Αρνητικό ρεκόρ στις έγκαιρες αφίξεις πλοίων

140
Αρνητικό ρεκόρ στις έγκαιρες αφίξεις πλοίων

Ανυποχώρητη φαντάζει η κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου αναλύσεων Sea Intelligence, τον Δεκέμβριο του 2021 κατεγράφη αρνητικό ρεκόρ αναφορικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των πλοίων. Συγκεκριμένα, μόλις το 32% των αφίξεων εντός του Δεκεμβρίου χαρακτηρίστηκαν έγκαιρες, ενώ κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες καθυστέρησαν άνω της μίας εβδομάδας.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί των τακτικών γραμμών ήταν στην κορυφή της κατάταξης των εταιρειών βάσει των έγκαιρων αφίξεων των πλοίων τους. Maersk, MSC, Hapag-Lloyd και CMA CGM βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, ενώ αντιθέτως οι ασιατικοί ανταγωνιστές τους κατέληξαν ουραγοί, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά έγκαιρων αφίξεων.

Η «αναξιοπιστία» των πλοίων να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους συνιστά μια τρανταχτή απόδειξη πως η κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων διατηρείται ακμαία, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο CEO της Vespucci Maritime, κ. Lars Jensen.

Ακόμη, οι μεγάλες ανισορροπίες στις τακτικές γραμμές διεθνώς είχαν ως απόρροια κάποιες διαδρομές της Αφρικής να αναδειχθούν στις πιο αξιόπιστες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαδρομές στην Αφρική είχαν τη μικρότερη αξιοπιστία τους 73 από τους 96 μήνες της περιόδου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.