
Η πυρηνική ενέργεια μπορεί στο άκουσμά της να προκαλεί τριγμούς και αντιθέσεις, ωστόσο αποτελεί μία από τις διαθέσιμες επιλογές στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Rystad Energy αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα αυξηθούν τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, κατά τη Rystad, οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο θα αγγίξουν τα $91 δισ. έως το τέλος του 2023, καθώς η πυρηνική ενέργεια κερδίζει πόντους σε πολυπληθείς χώρες με μεγάλες ανάγκες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Το 2022, οι επενδύσεις θα κυμανθούν σε $45 δισ., ενώ το 2023 σε $46 δισ., με 52 αντιδραστήρες να βρίσκονται υπό κατασκευή σε 19 χώρες. Μόλις ολοκληρωθούν, οι υποδομές αυτές θα παράσχουν ισχύ της τάξης των 54 gigawatts (GW).
Η πυρηνική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. «Η πυρηνική ενέργεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά την υδροηλεκτρική. Με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών να είναι επιτακτική παγκοσμίως, η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημειώνει ο Κaran Satwani, αναλυτής της Rystad Energy.
Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος για την υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας. Πρόσφατα, ΗΠΑ και Γαλλία προχώρησαν σε κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ Ιταλία και Γερμανία έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια. Εντούτοις, η Ευρώπη διαθέτει 170 αντιδραστήρες σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας λίγο κάτω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας εγκατεστημένης πυρηνικής δυναμικότητας. Ασία και Βόρεια Αμερική ακολουθούν με ένα μερίδιο 30% και 28% αντίστοιχα.
Η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με το concept να μην είναι καινούργιο, καθώς περίπου 160 πλοία τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια. Σημαντικοί νηογνώμονες ξεκίνησαν έρευνα για το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ατομική ενέργεια στη ναυτιλία, με τον ΙΜΟ να στηρίζει τις προσπάθειες.
Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Γεγονός πρέπει να θεωρείται πλέον η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας logistics παγκοσμίως, καθώς η δανική DSV ολοκλήρωσε αισίως την εξαγορά της DB Schenker. Συγκεκριμένα, σύμφωνα…
Αναμφισβήτητα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936) δεσπόζει ως μία από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές φυσιογνωμίες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η διαδρομή του, από τις Μουρνιές…
Σημαντική επίδοση παρουσίασαν οι δείκτες κερδοφορίας της ΟΛΠ Α.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2025, έναντι του πρώτου τριμήνου 2024, ενώ θετικές επιδόσεις κατέγραψαν και…
Ευοίωνα παραμένουν τα σημάδια για τη ναυλαγορά των LPG carriers, κυρίως όμως εκείνων μεγαλύτερου μεγέθους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το…
Πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Περού συγκρούστηκε με μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας Perenco στον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% τον Απρίλιο του 2025, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική…
Η Ελλάδα παραμένει ισχυρά ελκυστικός προορισμός για την αγορά της κρουαζιέρας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος…
Σε μια εποχή που η ναυτιλία αντιμετωπίζει πιέσεις για μείωση εκπομπών και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding παρουσιάζει το νέο φεριμπότ…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ