Ποια τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ναυτικούς στα πλοία

Ποια τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ναυτικούς στα πλοία

758
Ποια τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ναυτικούς στα πλοία

Ενδιαφέροντα είναι για ακόμα μία φορά τα ευρήματα του Seafarers Happiness Index, του τριμηνιαίου δείκτη που μετρά το επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών σε καίρια ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή εν πλω.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε από το 6,59 του Q3 2021 στο 6,41 το Q4. Καταγράφηκαν κάποιες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα των ναυτικών με τη στεριά, την εκπαίδευση και τη διατροφή, ωστόσο οι αυξήσεις αυτές ήταν οριακές και η γενικότερη τάση στο επίπεδο ευτυχίας των ναυτικών ήταν αρνητική. Αναλυτικότερα, ο επιμέρους δείκτης αναφορικά με την επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους αυξήθηκε στο 6,92 από το 6,6.

Η Όμικρον στα τέλη του 2021 έφερε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ναυτικοί να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπως αυτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε σχετική ερώτηση, οι ναυτικοί διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τα επαναλαμβανόμενα τεστ ενάντια της Covid-19 αλλά και για την ποιότητα των παροχών καραντίνας. Από την άλλη, θετικό είναι το γεγονός ότι το 61% των ναυτικών βρέθηκαν στα πλοία για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

Στο μέτωπο των απολαβών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει ισομερής κατανομή των οικονομικών οφελών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε στο 6,29 από το 6,78.

Η πλειονότητα των ναυτικών που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκπαίδευση που λαμβάνουν εν πλω αλλά και για τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μετεκπαίδευσης. Ο επιμέρους δείκτης αυξήθηκε στο 7,21 έναντι 7 το γ’ τρίμηνο. Υπήρχαν ωστόσο και ορισμένοι οι οποίοι αισθάνονται ότι οι προδιαγραφές εκπαίδευσης χειροτερεύουν. Παράλληλα η Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν περισσότερες εντάσεις μεταξύ ναυτικών κατά τις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης που σχετίζεται με την αλληλεπίδραση των ναυτικών στα πλοία υποχώρησε από το 7,63 στο 7,42.

121

 

Φωτό: Abir Sultan/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.