«Γενέθλια» για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    139
    «Γενέθλια» για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τριάντα έξι χρόνια πέρασαν από τότε που η Ντόλλη και ο Νικόλαος Γουλανδρής εγκαινίασαν το εμβληματικό Μουσείο των Αθηνών, στο οποίο δώρισαν τη συλλογή τους. Ήταν από τους πρώτους συλλέκτες που εγκαινίασαν μια πρωτοβουλία που θα έφερνε πιο κοντά τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης σε μοναδικής αξίας και σπανιότητας εκθέματα.

    Με το πέρασμα των ετών, τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν σημαντικά και σήμερα το μουσείο φιλοξενεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης παγκοσμίως.

    Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ.

    Παράλληλα, το μουσείο παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, οργανώνει διαλέξεις και συνέδρια, εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών, εικονικές ξεναγήσεις, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διεθνή προγράμματα που στοχεύουν στην προώθηση της έρευνας πάνω σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας, μουσειολογίας, ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της στον τομέα του πολιτισμού, προσβασιμότητας του κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά, κ.ά.

    Η τελευταία έκθεση του Μουσείου ήταν η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

    Λίγα λόγια για τους ιδρυτές: ο Νικόλαος και η Ντόλλη Γουλανδρή απέκτησαν επίσημη άδεια συλλέκτη στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Με τον καιρό δημιούργησαν μια σημαντική συλλογή, η οποία περιελάμβανε εντυπωσιακές δημιουργίες της Πρωτοκυκλαδικής Τέχνης, Μινωικές και Μυκηναϊκές αρχαιότητες, ένα σημαντικό θαυμαστό σύνολο κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων της Γεωμετρικής περιόδου και πολυάριθμα διακοσμημένα αγγεία των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Το 1981, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μουσείο για τη μόνιμη στέγαση και παρουσίαση της Συλλογής τους καθώς και ένα Ίδρυμα για τη συστηματική έρευνα των πολιτισμών του Αιγαίου. Το 1985 γεννήθηκε το Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή με σκοπό «τη μελέτη του Πολιτισμού του Αιγαίου, την έρευνα της ελληνικής προϊστορικής, κλασικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και τη διάδοση και προβολή της».

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1986 και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό, το Μέγαρο Σταθάτου, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου.

    Διαθέτει ένα μικρό καφέ και μαγαζί με ιδιαίτερα είδη δώρων.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.