Πυρηνική ενέργεια στα παγοθραυστικά: Το στοίχημα της Ρωσίας

Πυρηνική ενέργεια στα παγοθραυστικά: Το στοίχημα της Ρωσίας

232
Πυρηνική ενέργεια στα παγοθραυστικά: Το στοίχημα της Ρωσίας

Η Ρωσία επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία ως προς τα εμπορικά πλοία με πυρηνική ενέργεια και δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε νέες τεχνολογίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα υπερσύγχρονο πυρηνικό παγοθραυστικό της εταιρείας Atomflot κατέπλευσε στο λιμάνι του Μούρμανσκ μετά την αναχώρησή του από το ναυπηγείο Baltic το περασμένο Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, το παγοθραυστικό «Sibir» θα επιχειρεί το αμέσως επόμενο διάστημα κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό «Sibir» είναι το δεύτερο σκάφος του Project 22220, που κατασκευάστηκε από τα Baltic Shipyard κατόπιν παραγγελίας της εταιρείας Atomflot. Το πρώτο παγοθραυστικό της συγκεκριμένης σειράς ήδη επιχειρεί στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα ακολουθήσουν και άλλα σύντομα.

Τα παγοθραυστικά της σειράς Project 22220 που κινούνται με πυρηνική ενέργεια είναι τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά παγοθραυστικά πλοία στον κόσμο. Σκοπός τους είναι να παρέχουν υπηρεσίες πλοήγησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στη δυτική Αρκτική. Τα επόμενα χρόνια, τα παγοθραυστικά Project 22220 αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου των παγοθραυστικών της Ρωσίας.

Φωτό: Baltic Shipyard

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.