Καρτέλ στην αγορά των car carriers: Τσουχτερό πρόστιμο σε ιαπωνικές εταιρείες

Καρτέλ στην αγορά των car carriers: Τσουχτερό πρόστιμο σε ιαπωνικές εταιρείες

235
Καρτέλ στην αγορά των car carriers: Τσουχτερό πρόστιμο σε ιαπωνικές εταιρείες

Oι αρχές της Ινδίας προχώρησαν σε πρόστιμα σε ορισμένες εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών της Ιαπωνίας, με την κατηγορία παράβασης του Competition Act της ασιατικής χώρας, ο οποίος απαγορεύει συμφωνίες που συνιστούν καρτέλ και πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας επέβαλε πρόστιμα $8,5 εκατ. στις εταιρείες Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line), Kawasaki Kisen Kaisha (“K” Line), Mitsui O.S.K. Lines και Nissan Motor Car Carrier Company για τη δημιουργία και τη διαχείριση καρτέλ αναφορικά με υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς οχημάτων που παρείχαν σε κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (ΟΕΜ).

Η αρμόδια Επιτροπή της Ινδίας ανακοίνωσε ότι, μεταξύ 2009 και 2012, οι τέσσερις μεταφορείς απέφευγαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα αντάλλασσαν πληροφορίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους ναύλους.

Την ίδια ώρα, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ιαπωνικών εταιρειών και συγκεκριμένα σε: 14 της NYK Line, 10 της “K” Line, έξι της MOL και τρεις της Nissan.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρείες μεταφοράς οχημάτων κατηγορούνται για τη σύσταση καρτέλ. To 2016, η ΝΥΚ κρίθηκε ένοχη για καρτέλ στην Αυστραλία, όπως και η “K” Line το 2018 και η Wallenius Wilhelmsen το 2020.

Φωτό: YNA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.