Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που απαγορεύει τη μεταφορά άνθρακα

Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που απαγορεύει τη μεταφορά άνθρακα

525
Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που απαγορεύει τη μεταφορά άνθρακα

Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί και αλλάζει τα δεδομένα στο θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων προχωρά η Eastern Pacific Shipping.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, στο πλαίσιο δημοσίευσης του ESG report της για το 2022, ανακοίνωσε ότι τα υπό διαχείριση bulkers του στόλου της θα ακολουθήσουν μια πολιτική με την ονομασία «Νο Coal Cargo Policy».

Στο report υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, στο περιθώριο της COP26, 197 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Αποτέλεσμα της COP26 ήταν το Glasgow Climate Pact, το οποίο στοχεύει στη σταδιακή απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η EPS εισήγαγε την εν λόγω στρατηγική, σύμφωνα με την οποία κανένα πλοίο της δεν μεταφέρει άνθρακα. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία ελπίζει να διαδραματίσει έναν μικρό ρόλο προκειμένου το εν λόγω καύσιμο να καταστεί οικονομικά μη βιώσιμο, αυξάνοντας την ίδια ώρα τη ζήτηση για πράσινες επιλογές.

«Το “No Coal Cargo Policy” στοχεύει επίσης στο να στείλει ένα μήνυμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία: ότι η απανθρακοποίηση δεν αφορά αποκλειστικά το πώς κινούμε τα πλοία· σημασία έχει και τι μεταφέρουμε».

Φωτό: Νίκος Αρβανιτίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.