Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020

Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020

40
Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020

Το 2020 οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) ανέρχονται σε 1,463,2 δισ. ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσό που σημειώνεται από την περίοδο 2008-2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020», το 2020, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).

Αντίστοιχα, αποτελούν το 1,48% του συνόλου των δημοσίων δαπανών και φέρνουν την Ελλάδα στην 8η θέση στην Ευρώπη των 27, πάνω από το σχετικό μέσο όρο της Ένωσης (1,42%) καθώς και της Ευρωζώνης (1,46%).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη μεταφορά της τότε γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, πολλοί είχαν απορήσει. Ήταν όμως μία κίνηση που αποδείκνυε το προσωπικό του ενδιαφέρον και όλης της κυβερνήσεως για να φέρουμε την έρευνα και την τεχνολογία σε ένα νέο επίπεδο, σε μία νέα πραγματικότητα σε σχέση με το μίζερο παρελθόν. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που 2,5 χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μπει πια στο χάρτη των επενδύσεων και σε data centers, startups και hubs και που με την αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει το ίδιο το κράτος πόσο πολύ θέλει να επενδύσει στην έρευνα και την τεχνολογία.

Αυτός είναι ο δρόμος για την Ελλάδα του μέλλοντος, ο δρόμος για μια Ελλάδα που θα παράγει καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο δεν θα διώχνει τα παιδιά της αλλά θα προσελκύει τα καλύτερα μυαλά από το εξωτερικό στην Ελλάδα.»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Η διάθεση πίστωσης ενός κράτους για έρευνα και ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Η πολύ μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη το 2020 είναι απτή απόδειξη πως η ουσιαστική στήριξη της έρευνας και καινοτομίας είναι στρατηγική μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας τόσο από την κρατική χρηματοδότηση αλλά κυριότερα από τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.