Πώς ένας νέος πετρελαϊκός αγωγός μπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην...

Πώς ένας νέος πετρελαϊκός αγωγός μπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην κεντρική Ασία

141
Πώς ένας νέος πετρελαϊκός αγωγός μπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην κεντρική Ασία

To κρατικό διυλιστήριο του Ιράν, NIORDC, υπέγραψε συμφωνία ύψους $425 εκατ. με την Bank Mellat για την κατασκευή ενός αγωγού προμήθειας 150.000 βαρελιών πετρελαϊκών προϊόντων/ημέρα. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα, το μεγάλο project θα χρησιμεύσει για την προμήθεια πετρελαιοειδών στα βορειοανατολικά της χώρας αλλά και στα γειτονικά κράτη Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ο μήκους 948 χλμ. αγωγός, η κατασκευή του οποίου θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια, θα μεταφέρει καύσιμα από διυλιστήρια στα νότια της χώρας, και συγκεκριμένα από τον Περσικό Κόλπο, προς ανατολικές επαρχίες. Ο αγωγός Tabesh, όπως ονομάζεται, θα διασχίζει τις νότιες και κεντρικές πόλεις Rafsanjan, Birjand και Torbat Heydariyeh και θα καταλήγει βορειοανατολικά στην πόλη Mashhad, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε λειτουργία αγωγός πετρελαιοειδών από τη νότια πόλη Bandar Abbas έως το Rafsanjan, από όπου θα ξεκινάει ο Tabesh, ωστόσο το εν λόγω δίκτυο δεν εκτείνεται έως τα βορειοανατολικά. Η Mashhad προμηθεύεται πετρέλαιο μέσω αγωγού που διέρχεται από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA αναφέρει ότι ο Tabesh θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, ενώ ενδέχεται να συμβάλει και σε αύξηση των εξαγωγών από τα ανατολικά προς περίκλειστες χώρες της κεντρικής Ασίας. Άλλωστε, το Ιράν αποτελεί μεγάλο εξαγωγέα πετρελαιοειδών στο Αφγανιστάν, παρά την ανακατάληψη από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι προέβησαν σε μείωση των δασμών για τις εισαγωγές βενζίνης, LPG και diesel από το Ιράν και γειτονικές χώρες προς ενίσχυση του εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.