Η Ιαπωνία ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη πλοήγηση

Η Ιαπωνία ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη πλοήγηση

373
Η Ιαπωνία ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη πλοήγηση

Το Nippon Foundation σε συνεργασία με την εταιρεία Mitsubishi Shipbuilding Co., Ltd. του ομίλου Mitsubishi Heavy Industries και τη Shin Nihonkai Ferry Co., Ltd. πραγματοποίησαν με επιτυχία στις 17 Ιανουαρίου μια δοκιμαστική επίδειξη των πρώτων παγκοσμίως συστημάτων πλήρως αυτόνομης πλοήγησης σε ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς οχημάτων.

Η επίδειξη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MEGURI 2040 που υλοποιεί το Nippon Foundation σε συνεργασία με πέντε κοινοπραξίες, το οποίο αφορά την ανάπτυξη συστημάτων πλήρως αυτόνομης πλοήγησης πλοίων. Στο πλαίσιο των δοκιμών των νέων συστημάτων, το μήκους 222 μέτρων ferry πραγματοποίησε πλήρως αυτόνομα κινήσεις για την πρόσδεση και την αναχώρηση του από το λιμάνι χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που πραγματοποιεί μανούβρες οι οποίες είναι δύσκολες ακόμα και για επανδρωμένα πλοία, ενώ πραγματοποίησε επίσης πλήρως αυτόνομη πλοήγηση με ταχύτητα έως 26 κόμβους. Το προηγμένο σύστημα αυτόνομης λειτουργίας διαθέτει αισθητήρες και κάμερες υπερύρθων για την ανίχνευση άλλων πλοίων, ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης του κινητήρα καθώς και προηγμένο σύστημα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το Nippon Foundation, η έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων πλήρως αυτόνομης πλοήγησης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ζητημάτων στον κλάδο της ακτοπλοΐας όπως η έλλειψη πληρωμάτων και η πρόληψη των ατυχημάτων. Παράλληλα, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η Ιαπωνία θα μπορέσει να επιδείξει σε όλο τον κόσμο τις προηγμένες τεχνολογίες που διαθέτει και οι οποίες αφορούν τομείς όπως η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα ανάλυσης εικόνας.

Φωτό: www.mhi.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.