Η κινεζική παραγωγή άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

Η κινεζική παραγωγή άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

58
Η κινεζική παραγωγή άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

Η Κίνα παρήγαγε το 2021 περισσότερο άνθρακα από κάθε άλλη χρονιά καθώς οι εγχώριοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση για ηλεκτρισμό και ως εκ τούτου πολλά ορυχεία κλήθηκαν να αυξήσουν τις εξορύξεις τους. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η ασιατική χώρα παρέκκλινε των δεσμεύσεών της για μείωση των ανθρακικών εκπομπών.

Η κινεζική παραγωγή άνθρακα άγγιξε τους 4,07 δισ. μετρικούς τόνους καταγράφοντας αύξηση 4,7% συγκριτικά με το 2020, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική αρχή. Οι εισαγωγές της επίσης αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Η ενίσχυση της εξορυκτικής δυναμικότητας στην Κίνα συντέλεσε προκειμένου να εξομαλυνθεί η ενεργειακή κρίση στη χώρα ενώ την ίδια ώρα οι τιμές καταγράφουν άνοδο καθώς η ζήτηση αναμένεται και φέτος να είναι υψηλή. Η αύξηση της παραγωγής άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Πεκίνου για μείωση των εκπομπών. Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping τον Σεπτέμβριο του 2020 διαμήνυσε ότι η χώρα του θα καταστεί ανθρακικά ουδέτερη έως το 2060 και στο πλαίσιο αυτό έλαβε η κυβέρνηση ανέλαβε σειρά δραστικών μέτρων το α΄ εξάμηνο του 2021. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι στόχοι της Κίνας με φόντο το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναφορικά με την επίδραση των κινεζικών πολιτικών στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, κύκλοι της αγοράς δεν φαίνεται να ανησυχούν καθώς και φέτος αναμένουν πολύ καλή ναυλαγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.