Οδεύει η Ευρώπη προς μια νέα ενεργειακή κρίση;

Οδεύει η Ευρώπη προς μια νέα ενεργειακή κρίση;

162
Οδεύει η Ευρώπη προς μια νέα ενεργειακή κρίση;

Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βαίνουν νωχελικότερα του επιθυμητού.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μέσου BBC υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη ίσως οδεύει προς τη σημαντικότερη κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Ο φόβος δεν αφορά απαραίτητα μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά περισσότερο την επιτυχία πιθανών προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να γείρει τη ζυγαριά της επιρροής στην Ευρώπη προς την πλευρά του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, το CNBC αναφέρει πως μια νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανή, καθώς οποιαδήποτε πολιτική κίνηση των Βρυξελλών ίσως εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, εάν η ΕΕ αποφασίσει να θέσει δασμούς στο ρωσικό φυσικό αέριο, οι τιμές ίσως ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2021. Από την άλλη, η χρήση των εξαγωγών φυσικού αερίου από πλευράς Μόσχας ως μοχλός πίεσης προς την ΕΕ δύναται να επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα. Άλλωστε, η ΕΕ εισάγει το 35% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, βάσει του Reuters, η Ρωσία ενθαρρύνει τη Γερμανία να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του Nord Stream 2 και να μην αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει την έγκριση του αγωγού ως μοχλό πίεσης έναντι της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.