Ισχυρό πετρέλαιο «βλέπει» ο OPEC το 2022

Ισχυρό πετρέλαιο «βλέπει» ο OPEC το 2022

106
Ισχυρό πετρέλαιο «βλέπει» ο OPEC το 2022

Σταθερός στις εκτιμήσεις του περί ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου παρέμεινε ο OPEC, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Παρά τις όποιες ανησυχίες που επιφέρουν η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και οι αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, ο Οργανισμός εκτιμά πως η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «δυνατή».

Σε πρόσφατη έκθεσή του υπογράμμισε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 4,15 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2022. Ακόμη, το γ’ τρίμηνο του 2022, η κατανάλωση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Την ίδια ώρα, η τιμή του Brent έφτασε τα υψηλότερα επίπεδά της τα τελευταία επτά χρόνια, στα περίπου $87 ανά βαρέλι, και αναλυτές εκτιμούν πως θα ξεπεράσει τα $100 εντός του 2022.

Στην ίδια έκθεση, ο OPEC εκτιμά ότι η επίδραση της παραλλαγής Όμικρον θα εξασθενήσει μετά το πέρας του α’ εξαμήνου του 2022 και ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ως μέτρο περιορισμού των καλπαζουσών πληθωριστικών πιέσεων δεν θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

Παράλληλα, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς αναμένουν την επερχόμενη ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων, η οποία ωστόσο μετατίθεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Επί του παρόντος, η ναυλαγορά των tankers βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, πρόσφατη έκθεση της Clarksons υπογράμμισε πως τα μέσα ημερήσια κέρδη των VLCCs στη spot αγορά βρίσκονται κάτω από $500.

Φωτό: Tannen Maury/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.