Το αμερικανικό LNG «κατακλύζει» την Ευρώπη – Χαμόγελα για τα LNGCs

Το αμερικανικό LNG «κατακλύζει» την Ευρώπη – Χαμόγελα για τα LNGCs

174
Το αμερικανικό LNG «κατακλύζει» την Ευρώπη – Χαμόγελα για τα LNGCs

Το 2021 έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας, με το LNG να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς οι τιμές στην Ευρώπη κατέρριψαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στον απόηχο των εξελίξεων του 2021, δημοσίευμα του Oil Price υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού LNG βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, μέσα στον Ιανουάριο του 2022, η Ευρώπη έχει εισαγάγει τις πενταπλάσιες ποσότητες αμερικανικού LNG σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Σημάδια για την εξέλιξη αυτή είχαν καταστεί εμφανή από τον Δεκέμβριο, οπότε και δεκάδες LNGCs έπλευσαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, προκειμένου να καρπωθούν την «έκρηξη» των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG τον Δεκέμβριο του 2021.

Παράλληλα, οι εισροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, απόρροια, βάσει κάποιων αναλυτών, της πολιτικής ατζέντας της Μόσχας, την ώρα που το γεωπολιτικό θερμόμετρο στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας αγγίζει «πυρετώδη» επίπεδα και ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν έχει λάβει έγκριση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ακόμη, πρόσφατα, ο Executive Director του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, κατηγόρησε τη Ρωσία για την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσίευμα του Bloomberg, που διερευνά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, υπογραμμίζει πως το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ελκυστικό λόγω των χαμηλών τιμών και της διαθεσιμότητάς του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.