O άνθρακας επιμένει: Αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου το 2021

O άνθρακας επιμένει: Αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου το 2021

53
O άνθρακας επιμένει: Αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου το 2021

Αύξηση κατέγραψε το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο άνθρακα το περασμένο έτος ως απόρροια της ανάκαμψης των οικονομιών και της υψηλής ζήτησης από τον κλάδο χάλυβα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Verein der Kohlenimporteure (VDKi), η Ένωση Γερμανών Εισαγωγέων Άνθρακα.

Αναλυτικότερα, το εμπόριο μεταλλουργικού άνθρακα αυξήθηκε κατά 6%, στους 903 εκατ. τόνους, ενώ το εμπόριο θερμικού άνθρακα άγγιξε τους 277 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο 4,9% το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανασκοπική έκθεση της Clarksons για τις ναυλαγορές, το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων στο σύνολό του κατέγραψε αύξηση 4% σε όρους τόνων και 4,8% σε όρους τονομιλίων. Οι ναύλοι των bulk carriers το 2021 κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα κυρίως της ενισχυμένης ζήτησης.

Πέραν των Κίνας και Ινδίας, των οποίων η ζήτηση είναι παραδοσιακά υψηλή, σημαντική αύξηση κατέγραψε η ζήτηση για άνθρακα από τις ασιατικές οικονομίες, όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, σύμφωνα με την VDKi.

Τέλος, η γερμανική ένωση εκτιμά ότι το 2022 η Γερμανία, η οποία συνιστά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα της Ευρώπης, θα αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 7,7%, στους 42 εκατ. τόνους. Μεταξύ 2020 και 2021, η αύξηση των γερμανικών εισαγωγών άνθρακα ήταν της τάξης του 24,5%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.