Πτωτικές τάσεις στις ναυλαγορές

Πτωτικές τάσεις στις ναυλαγορές

249
Πτωτικές τάσεις στις ναυλαγορές

Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες ναυλαγορές, σύμφωνα με την εβδομαδιαία (7-13 Ιανουαρίου) ανασκόπηση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ClarkSea, που λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους ναυλαγορές, σημείωσε πτώση 6% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $31.427 ημερησίως, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδό του τους τελευταίους επτά μήνες.

Ειδικότερα, η ναυλαγορά των tankers συνεχίζει να δέχεται πίεση, με τα κέρδη των VLCCs στη spot αγορά να πέφτουν κάτω από τα $500 ημερησίως. Την ίδια ώρα, η ναυλαγορά των bulkers δέχεται τα χτυπήματα της εποχικότητας, σημειώνοντας πτώσεις σε όλα τα μεγέθη. Τα κέρδη των Panamaxes στη spot αγορά μειώθηκαν κατά 17% σε εβδομαδιαία βάση, στα $19.493 ημερησίως. Υποχώρηση κατεγράφη και στη ναυλαγορά των LNGCs. Ενδεικτικά, τα κέρδη στη spot αγορά για ένα DFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. μειώθηκαν κατά 43% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Μάρτιο, ίσα με $32.750 ημερησίως.

Αντιθέτως, η ναυλαγορά των containerships συνεχίζει να στέλνει ισχυρά μηνύματα σε επίδοξους ναυλωτές με επίκεντρο την αγορά χρονοναυλώσεων. Οι ναύλοι για συμβόλαιο χρονοναύλωσης 6-12 μηνών για Panamaxes μεταφορικής ικανότητας 4.400 TEUs σημείωσαν το ρεκόρ των $107.000 ημερησίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.