Δορυφόροι, η νέα σελίδα στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νότιας Αφρικής

    105
    Δορυφόροι, η νέα σελίδα στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νότιας Αφρικής

    Τις πρωινές ώρες (τοπική ώρα) της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου απογειώθηκε με επιτυχία ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX από τη Φλόριντα, μεταφέροντας 105 μικρούς δορυφόρους σε τροχιά πριν προσγειωθεί στη Γη. Η απογείωση του πυραύλου ουσιαστικά συνεπάγεται την έναρξη της αποστολής Transporter-3.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ορόσημο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νότιας Αφρικής, καθώς μεταξύ των 105 δορυφόρων υπήρχαν και τρεις μικρότεροι, αποστολή των οποίων είναι να βοηθήσουν τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση να ελέγχει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στην ακτογραμμή της χώρας. Οι τρεις δορυφόροι αναπτύχθηκαν από το Cape Peninsula University of Technology στο Κέιπ Τάουν.

    Προσώρας, η Νότια Αφρική βασίζεται σε ξένους third-party παρόχους δεδομένων AIS. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το Operation Phasika, με στόχο την κατανομή πόρων για ένα δορυφορικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στον έλεγχο των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 από τον τότε πρόεδρο Jacob Zuma, η πρώτη φάση του οποίου περιλάμβανε τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των ωκεανών για την οικονομία της Νότιας Αφρικής. Άλλωστε, η χώρα ευελπιστεί ότι η θαλάσσια οικονομία θα συνεισφέρει $11 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2033, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους.

    Φωτό: NASA/Joel Kowsky

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.