Η Συρία νέος «σταθμός» του Δρόμου του Μεταξιού

Η Συρία νέος «σταθμός» του Δρόμου του Μεταξιού

176
Η Συρία νέος «σταθμός» του Δρόμου του Μεταξιού

Η Συρία προσχώρησε την Τετάρτη στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή διπλωματική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, στη Δαμασκό, οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) στο πλαίσιο της ένταξης της Συρίας στα προγράμματα που αφορούν το BRI.

Εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η ένταξη της Συρίας στην πρωτοβουλία αναβιώνει τον παλιό ρόλο της χώρας στον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα και με άλλες χώρες. Παράλληλα επισήμανε ότι η υπογραφή της ένταξης της Συρίας στην πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει μια πολυετή ιστορία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρέσβης στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προσφέρει τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, διεθνή συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση και στην κοινωνική ανάπτυξη της Συρίας και συνάδει με την έντονη παγκόσμια επιθυμία για ευρεία οικονομική συμμετοχή. Ο Κινέζος πρέσβης σημείωσε επίσης ότι η πρωτοβουλία έχει γίνει η ευρύτερη πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας στον κόσμο και ανοίγει νέους ορίζοντες για το εμπόριο στην περιοχή.

Το BRI, που προτάθηκε από την Κίνα το 2013, περιλαμβάνει την Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου εμπορίου, επενδύσεων και υποδομών που συνδέει την Κίνα με άλλα κράτη κατά μήκος του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.