Πράσινες επενδύσεις σε νορβηγικό λιμάνι κρουαζιέρας

Πράσινες επενδύσεις σε νορβηγικό λιμάνι κρουαζιέρας

44
Πράσινες επενδύσεις σε νορβηγικό λιμάνι κρουαζιέρας

Η εταιρεία Havnekraft AS, η οποία ανήκει στη νορβηγική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Haugaland Kraft και στη λιμενική αρχή του Karmsund, πρόκειται να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Haugesund ένα σύστημα τροφοδοσίας ισχύος υψηλής τάσης, το οποίο θα χρησιμοποιούν κυρίως τα κρουαζιερόπλοια που καλούν το συγκεκριμένο λιμάνι.

Η εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2022, θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από άλλα πλοία σε περιόδους που δεν πραγματοποιούνται κρουαζιέρες, καθώς θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες τεχνικές λύσεις και ηλεκτρολογικές υποδομές ώστε να υποστηρίζει και την τροφοδοσία με ρεύμα χαμηλής τάσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει μια ευέλικτη λύση, η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αλλά και του παραγόμενου θορύβου των πλοίων που καλούν το συγκεκριμένο λιμάνι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτό.

Η Νορβηγία έχει μακρά πορεία στο κομμάτι της τροφοδοσίας πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια από χερσαίες εγκαταστάσεις και η αναβάθμιση του λιμένα του Haugesund με το εν λόγω σύστημα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων που καλούν το λιμάνι όσο και του λειτουργικού τους κόστους.

Φωτό: Karmsund havn/ Scana

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.