Κίνα: Το ρωσικό LNG στο επίκεντρο νέων συμφωνιών

Κίνα: Το ρωσικό LNG στο επίκεντρο νέων συμφωνιών

124
Κίνα: Το ρωσικό LNG στο επίκεντρο νέων συμφωνιών

Δύο νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες υπέγραψε η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα, η πρώτη συμφωνία υπεγράφη με την Zhejiang Energy και αφορά την παροχή 1 εκατ. τόνων LNG ετησίως για 15 έτη. Ακόμη, η δεύτερη υπεγράφη με την ENN Natural Gas και αφορά την παροχή περίπου 0,6 εκατ. τόνων LNG ετησίως για 11 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το LNG θα παρέχεται από το Arctic LNG 2 project της Novatek, στο οποίο μάλιστα κατέχουν μετοχικό μερίδιο οι κινεζικές CNPC και CNOOC, η Total και η ιαπωνική MOL. Παράλληλα, η Novatek έχει έλθει σε συμφωνία με περαιτέρω κινεζικές εταιρείες για την παροχή LNG από το Arctic LNG 2 project εντός του 2021, όπως η εταιρεία Shenergy.

Επιπλέον, δημοσίευμα του Xinhua στα τέλη Νοεμβρίου αναφέρει ότι το διμερές εμπόριο ενέργειας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 διαμορφώθηκε στα $34,9 δισ., αντανακλώντας τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το 2021 η Κίνα εκθρόνισε την Ιαπωνία και κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών βάσει των εισαγωγών τους LNG. Οι νέες συμφωνίες θα βοηθήσουν στην εδραίωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ως οδηγού στην αγορά LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.