Ανυποχώρητες οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες;

Ανυποχώρητες οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες;

205
Ανυποχώρητες οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες;

Σημάδια επιμονής της συμφόρησης δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Πληθώρα λόγων, με κύρια αφετηρία την πανδημία, θέτουν σε επιβράδυνση διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Journal of Commerce (JOC), εμπορεύματα παρακάμπτονται στους λιμένες της Σαγκάης και του Xiamen της Κίνας έναντι εκείνου του Ningbo. Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόρροια της έλλειψης οδηγών και του κλεισίματος αποθηκών, που καθιστούν οριακά αδύνατη τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς εργοστάσια της περιοχής. Όμως, πρόσφατη ανακοίνωση της Maersk σημειώνει πως οι λειτουργίες του λιμένα Ningbo έχουν ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό.

Σημειώνεται ότι η Κίνα προβαίνει σε αυστηρά μέτρα προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς η Κινεζική Πρωτοχρονιά και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού μέσου South China Morning Post, το Πεκίνο επέβαλε νέους περιορισμούς στην πόλη Σεντσέν, λόγω τριών κρουσμάτων της πανδημίας.

Παράλληλα, βάσει του Bloomberg, οι λιμένες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι στις ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με τη λιμενική συμφόρηση, καθώς η έξαρση κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, η VesselsValue ανέφερε το Σάββατο 8 Ιανουαρίου ότι στους λιμένες της Καλιφόρνια βρίσκονταν 73 πλοία που ανέμεναν να ελλιμενιστούν, τα οποία συνολικά μετέφεραν σχεδόν 510.000 TEUs.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προς επίλυση των διαταραχών που ταλανίζουν τα logistics είναι η έλλειψη προσωπικού και αποθηκευτικής ικανότητας στις χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αβέβαιο παραμένει το εάν και πότε οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα επιστρέψουν σε προ πανδημίας εποχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.