Γαλάζια οικονομία: η Ινδονησία στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Γαλάζια οικονομία: η Ινδονησία στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας

44
Γαλάζια οικονομία: η Ινδονησία στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ινδονησιακή οικονομία: σε μακροοικονομικό επίπεδο, η οικονομία της χώρας συνέχισε να ανακάμπτει το 2021 σε ρυθμούς της τάξης του 3,5%, το τρίτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε επιτάχυνση της τάξης του 7,1% και για το 2022 αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 5,2%. Οι εξαγωγές και οι μεταποιητικές δραστηριότητες παρέμειναν σχετικά ανοδικές, ενώ η κατανάλωση και οι επενδύσεις ήταν πιο χαμηλές σε σχέση με άλλες χρονιές. Ωστόσο, οι ανησυχίες των αναλυτών παραμένουν για τη γαλάζια οικονομία της αναπτυσσόμενης δύναμης της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Παγκόσμιας Τράπεζας αφορά τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Η πολυετής ανεξέλεγκτη αλιεία, η κακή κατάσταση του υπερήλικου αλιευτικού στόλου και των πορθμείων της χώρας αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, που η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει άμεσα με ριζοσπαστικές και αυστηρές νομοθεσίες. Επιπλέον, η καταστροφή των πολύτιμων κοραλλιογενών υφάλων από τη ρύπανση των θαλασσών και η συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών ‒που παρασύρονται από τα ρεύματα του Ειρηνικού και της Θάλασσας του Τιμόρ‒ στις ανατολικές νήσους της χώρας απειλούν το οικοσύστημα του αρχιπελάγους, θέτοντας σε κίνδυνο τις εύθραυστες τοπικές κοινωνίες.

Είναι βέβαιο ότι οι διεθνείς πιέσεις προς την ινδονησιακή κυβέρνηση αλλά και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή, όπου η γαλάζια οικονομία και ανάπτυξη θα πρέπει να είναι σημαντικές προτεραιότητες. Έως σήμερα, παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καθοριστικές δράσεις για τα θέματα που επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής και η τουριστική ανάπτυξη στις νήσους της χώρας θα εξ-αναγκάσουν τις αρχές σε άμεση εγρήγορση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.