Φως στις ομιχλώδεις σχέσεις του Ιράν με ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Φως στις ομιχλώδεις σχέσεις του Ιράν με ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

405
Φως στις ομιχλώδεις σχέσεις του Ιράν με ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και εγγυήσεις ότι δεν θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη χώρα από τη Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο υπουργός Hossein Amir-Abdollahian, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, ανέπτυξε τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αφορούν την άρση των «παράνομων κυρώσεων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Τεχεράνη, που επιβλήθηκαν πριν λίγα χρόνια εκ νέου στην Ισλαμική Δημοκρατία από την Ουάσιγκτον.

Ο Ιρανός υπουργός τόνισε επίσης ότι «ο όγδοος γύρος των συνομιλιών της Βιέννης βρίσκεται στον σωστό δρόμο… [και] η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας είναι δυνατή, εάν οι εκπρόσωποι της Δύσης δείξουν σοβαρή αποφασιστικότητα», ενώ για τις ανεπίσημες επαφές Τεχεράνης- Ουάσιγκτον υπογράμμισε ότι «ακούμε θετικά λόγια από τους Αμερικανούς στη Βιέννη, αλλά  αυτό που είναι σημαντικό είναι να τους δούμε να κάνουν σοβαρά βήματα».

Ο Hossein Amir-Abdollahian άνοιξε τα χαρτιά του και για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζοντας ότι οι παρούσες επαφές είναι «θετικές και εποικοδομητικές». Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη  είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Βασίλειο ανά πάσα στιγμή, ενώ διευκρίνισε ότι «οι εκπρόσωποί μας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα επιστρέψουν στη Τζέντα και αυτό είναι ένα θετικό βήμα».

Το Ιράν, ειδικά με την αλλαγή της πολιτικής ισορροπίας στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο, φαίνεται ότι επιδιώκει την άμεση βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον αλλά και το Ριάντ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών, του πρώτου υπό τον νέο πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε νέες προτάσεις προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να επανέλθουν οι Αμερικανοί στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η Τεχεράνη επέκρινε δημοσίως τους συνομιλητές στον ΟΗΕ για την παθητικότητα και ατολμία τους στην επίλυση των όποιων διαφορών και στην εξεύρεση λύσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είναι διπλωμάτης καριέρας ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν αποτελεί θέμα ταμπού ενώ συχνά έχει επικρίνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως αλαζονική υπογραμμίζοντάς την ως τον μοναδικό σκόπελο στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών. Ο ίδιος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ασίας, υποστηρίζει ότι προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις στα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου προϋπόθεση αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Ο 57χρονος υπουργός είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα γεωστρατηγικής στη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό επιδιώκει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη την εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.