Αφρική: Αυξανόμενες επενδύσεις σε έναν ανεξερεύνητο «θησαυρό»

Αφρική: Αυξανόμενες επενδύσεις σε έναν ανεξερεύνητο «θησαυρό»

404
Αφρική: Αυξανόμενες επενδύσεις σε έναν ανεξερεύνητο «θησαυρό»

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της ευρύτερης ναυτιλίας δείχνει να εστιάζεται στην Αφρική, καθώς πληθώρα νέων projects ανακοινώνονται τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο του 2021, η DP World των ΗΑΕ και ο βρετανικός όμιλος CDC ανακοίνωσαν πως θα επενδύσουν $1,72 δισ. σε υποδομές τα επόμενα έτη, που θα υποστηρίξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Αφρικής, ξεκινώντας με τον εκσυγχρονισμό τριών λιμένων της ηπείρου. Όπως είχαν υπογραμμίσει οι εταιρείες σε ανακοινώσεις τους, τα projects αυτά αναμένεται να προσφέρουν $51 δισ. στο διεθνές εμπόριο έως και το 2035.

Μία από τις χώρες που κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον επανειλημμένως είναι και η Σενεγάλη. Συγκεκριμένα, η DP World ανακοίνωσε πως εκκινούν τα έργα υποδομών λιμένα, αξίας $1,1 δισ., στη Σενεγάλη και συγκεκριμένα στη Ndayane, περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσά της Ντακάρ.

Σημειώνεται πως οι ανακαλύψεις που έλαβαν χώρα από το 2014 και έπειτα αναφορικά με τους φυσικούς πόρους της Σενεγάλης προσέλκυσαν και το επενδυτικό ενδιαφέρον της BP που συμμετέχει σε project στην ευρύτερη περιοχή.

Γενικότερα, η Αφρική έχει προσελκύσει σε μεγάλο βαθμό και το ενδιαφέρον της Κίνας, της οποίας οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) της στην Αφρική ήταν ίσες με $5,4 δισ. το 2018.

Το ενδιαφέρον για την Αφρική είναι επόμενο, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική ποσότητα φυσικών πόρων, οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι σε μεγάλο βαθμό επί του παρόντος.

Φυσικοί πόροι της Αφρικής ανά περιοχή. Πηγή: African Development Bank Group.
Φυσικοί πόροι της Αφρικής ανά περιοχή. Πηγή: African Development Bank Group.

Παράλληλα, ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται εκθετικά και είναι ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, με τη διάμεσό του να εκτιμάται στα 19,7 έτη, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμικότητα της χώρας από πλευράς τόσο εργατικού δυναμικού αλλά και καταναλωτικού κοινού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.