Σαουδική Αραβία: Σε ρότα αλλαγής οι επίσημες τιμές πετρελαίου;

Σαουδική Αραβία: Σε ρότα αλλαγής οι επίσημες τιμές πετρελαίου;

56
Σαουδική Αραβία: Σε ρότα αλλαγής οι επίσημες τιμές πετρελαίου;

Μείωση των επίσημων τιμών πετρελαίου στις ασιατικές αγορές εξετάζει η Σαουδική Αραβία. Το κράτος της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί την ισχυρότερη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου, ίσως προβεί σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές αργού στις ασιατικές αγορές τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ειδικότερα, η μείωση θα αφορά κάθε τύπο πετρελαίου και θα είναι μεγαλύτερη από $1 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η παραγωγή του OPEC+ αυξήθηκε και θα συνεχίσει να αυξάνεται, βάσει του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς της προσφοράς σε προ-πανδημικά επίπεδα. Την ίδια ώρα, η ζήτηση στην Ασία αναμένεται να μειωθεί, καθώς τα διυλιστήρια ετοιμάζονται για εποχικές εργασίες συντήρησης το β’ τρίμηνο του 2022.

Σημειώνεται πως οι επίσημες τιμές πετρελαίου (Official Selling Prices – OSPs) της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν ορόσημο επί του καθορισμού των OSPs του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ. Συνεπώς επηρεάζουν περίπου 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, το οποίο θα καταλήξει στην Ασία.

Τέλος, αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο οι μειωμένες τιμές πετρελαίου, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα προσφέρουν υποστήριξη στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων. Επί του παρόντος, οι ναύλοι των tankers κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές πετρελαίου ανακάμπτουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.