Παραγγελίες, παραδόσεις και διαλύσεις πλοίων: H χρονιά σε αριθμούς

Παραγγελίες, παραδόσεις και διαλύσεις πλοίων: H χρονιά σε αριθμούς

251
Παραγγελίες, παραδόσεις και διαλύσεις πλοίων: H χρονιά σε αριθμούς

Οι επικρατούσες συνθήκες στις ναυλαγορές εντός του 2021 οδήγησαν σε έντονη δραστηριότητα στο μέτωπο της προσφοράς και δη στις παραγγελίες πλοίων. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανασκόπηση των παραγγελιών, των παραδόσεων και των διαλύσεων πλοίων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, στην οποία προέβη ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons. Ειδικότερα, 1.561 πλοία χωρητικότητας 115,3 εκατ. dwt παραγγέλθηκαν την εν λόγω περίοδο. Απο αυτές ξεχωρίζουν οι παραγγελίες containerships, που διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανήλθαν σε 527 πλοία μεταφορικής ικανότητας 4,1 εκατ. TEUs.

Όσον αφορά τις παραδόσεις πλοίων, 1.365 πλοία χωρητικότητας 79,9 εκατ. dwt εισχώρησαν στον παγκόσμιο στόλο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με το εκτιμώμενο συνολικό output των ναυπηγείων για το 2021 να ανέρχεται σε 85,4 εκατ. dwt. Βάσει δεδομένων από τα τέλη Νοεμβρίου, τα υπό ναυπήγηση πλοία είναι 3.313 και η χωρητικότητά τους ίση με 206,4 εκατ. dwt (9,4% του στόλου σε όρους dwt).

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Δεκεμβρίου πουλήθηκαν προς διάλυση 601 πλοία χωρητικότητας 21,9 εκατ. dwt. Βάσει της Clarksons, η περιορισμένη δραστηριότητα στις διαλύσεις οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν σε αρκετές ναυλαγορές.

Τέλος, ο παγκόσμιος στόλος (χωρητικότητας άνω των 100 gt) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2021, το οποίο συνιστά μικρή αύξηση έναντι του 2,8%, το οποίο ήταν το ποσοστό ετήσιας αύξησης για το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.