MOL και JRCS αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της ασφάλειας...

MOL και JRCS αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία

71
MOL και JRCS αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία

Oι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui O.S.K. Lines Ltd. (MOL) και JRCS Co. Ltd. πρόσφατα ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την πραγματοποίηση κοινής έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών αναγνώρισης αντικειμένων, οι οποίες βασίζονται στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια κατά την εκτέλεση της βάρδιας στη γέφυρα των πλοίων.

Η τήρηση φυλακής στη γέφυρα αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφαλή λειτουργία ενός πλοίου. Από την άλλη πλευρά, αντικείμενα όπως αλιευτικά σκάφη, σημαδούρες, συντρίμμια κ.ά. δεν μπορούν να ανιχνευτούν από υπάρχοντα ναυτικά όργανα όπως τα ραντάρ, κάτι που ασκεί επιπλέον πίεση στους ναυτικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για τον λόγο αυτόν, MOL και JRCS αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας αναγνώρισης αντικειμένων της JRCS, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τη λήψη εικόνας από κάμερες, προκειμένου να βελτιώσουν τα επίπεδα ασφάλειας και να μειώσουν την πνευματική καταπόνηση των ναυτικών όταν εκτελούν τα καθήκοντά τους στη γέφυρα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο εταίροι θα εγκαταστήσουν το προϊόν «infoceanus command» της JRCS σε πλοίο της MOL, προκειμένου να επαληθεύσουν την τεχνική του ικανότητα να αναγνωρίζει αντικείμενα τα οποία μέχρι τώρα δεν ανιχνεύονταν από τα υπάρχοντα όργανα, καθώς και την αποτελεσματικότητά του στην υποστήριξη των λειτουργιών ενός πλοίου. Παράλληλα, οι δοκιμές θα εξετάσουν τις δυνατότητες του συστήματος κατά τη χρήση του τη νύχτα και σε περιβάλλοντα χαμηλής ορατότητας, συνθήκες που προκαλούν επιπλέον άγχος στους ναυτικούς.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα υποστηρίζει τους ναυτικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και μελλοντικά θα χρησιμοποιείται και σε εφαρμογές αυτόνομης πλοήγησης.

Φωτό: Μ.Ο.L.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.