Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων από το Βόρειο Πέρασμα

Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων από το Βόρειο Πέρασμα

235
Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων από το Βόρειο Πέρασμα

Παρά την πρόσφατη ακινητοποίηση αρκετών πλοίων λόγω πάγου στο Βόρειο Πέρασμα, η διακίνηση φορτίων από τη θαλάσσια οδό έσπασε κάθε ρεκόρ το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, τα εμπορεύματα που μεταφέρθηκαν από το Βόρειο Πέρασμα έως τα μέσα Δεκεμβρίου άγγιξαν τους 33,5 εκατ. τόνους έναντι 33 εκατ. τόνων το 2020. Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος φορτίων θα αγγίξει τους 34 εκατ. τόνους έως το τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 350% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα οικονομικής ανάπτυξης της ρωσικής Αρκτικής, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Άλλωστε, δεξαμενόπλοια και LNG carriers αποτελούν την πλειονότητα των πλοίων που διέρχονται από το Βόρειο Πέρασμα.

«Το 2021, 79 από τα 92 πλοία που διήλθαν από το Βόρειο Πέρασμα ήταν μη ρωσικά, δείγμα του πώς οι διεθνείς εταίροι μας εξετάζουν διαρκώς το Βόρειο Πέρασμα ως βιώσιμη αρτηρία μεταφορών», σχολίασε ο Maxim Kulinko, Deputy Director του Northern Sea Route Directorate της Rosatom.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στόχος της Μόσχας είναι η αύξηση του όγκου μεταφοράς από το Βόρειο Πέρασμα στους 80 εκατ. τόνους έως το 2024 και στους 110 εκατ. τόνους έως το 2030.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.