Ακυρώσεις πτήσεων: Ντόμινο για τα δεξαμενόπλοια;

Ακυρώσεις πτήσεων: Ντόμινο για τα δεξαμενόπλοια;

774
Ακυρώσεις πτήσεων: Ντόμινο για τα δεξαμενόπλοια;

Πάνω από 2.100 πτήσεις ακυρώθηκαν και πάλι σήμερα από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών –κυρίως πιλότοι– βρίσκονταν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightaware, σήμερα στις 13:30 ώρα Ελλάδας, τα προβλήματα αυτά αφορούσαν κυρίως την Κίνα, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ (ένα τέταρτο του συνόλου). Η Flightaware κατέγραψε σχεδόν 8.000 ακυρώσεις το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και αναμένει άλλες 800 για αύριο, Τρίτη.

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε εταιρίες, όπως οι Lufthansa, SAS, Delta, United Airlines και Alaska Airlines να ακυρώσουν πτήσεις. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτές με τις περισσότερες ακυρώσεις σήμερα: η China Eastern ακύρωσε 418 πτήσεις, το 20% του πτητικού της προγράμματος, ενώ η Air China ακύρωσε 196 πτήσεις, το 17% των προγραμματισμένων πτήσεων.

Παράλληλα, οι ακυρώσεις πτήσεων δεν «πονοκεφαλιάζουν» μονάχα το επιβατικό κοινό. Ένα ντόμινο ακυρώσεων αναμένεται να επιδράσει άμεσα και στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων και δη εκείνη των product tankers, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ζήτηση για καύσιμα αεροπλάνων, τα οποία μεταφέρονται από τα εν λόγω δεξαμενόπλοια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Tim Gouw

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.